10 bra Lego-set under 300 kronor

Lego släpper fler och fler stora, dyra set som onekligen riktar sig till oss vuxna samlare. Man skulle kunna tro att den huvudsakliga publiken har glömts bort. Men så är det förstås inte. Lego har hundratals olika set till salu vid varje givet tillfälle, i alla olika prisklasser. Oavsett om du vill köpa något som present eller kanske något åt dig själv för att se vad Lego erbjuder idag (och sedan fastna och köpa de där jättepaketen för tusentals kronor), här är tio rekommendationer med ett riktpris under 300 kronor. Om du vill komma billigare undan brukar Webhallen har snäppet lägre priser. Åhlens, Toys R Us och BR har också återkommande reor med 25-30% rabatt. Andra butiker brukar också ha årliga större reor, men då bör man snarare passa på att köpa de dyrare seten istället för de här.

sub300_spiderman
76058 Spider-Man: Ghost Rider Team-up
Superhjälteseten tenderar ofta att dra iväg i pris, men det brukar också finnas prisvärda varianter runt 300-kronorsstrecket. Det här slösar inte bitar på ett fordon åt Spider-Man (för, hallå) utan ger oss en rejäl motorcykel åt Ghost Rider och en svävare åt Hobgoblin. Det hade varit ännu bättre om Spider-Man var lite mer påkostad (det finns snyggare varianter) och om vi fick Green Goblin istället för den tristare figuren, men ändå ett bra köp.

sub300_classic
10695 LEGO Creative Building Box
Om någon hävdar att Lego numera bara är specialgjorda bitar som bara fungerar till en sak så har de fel, säg åt dem det. Om de då hävdar att de minsann på sin tid bara hade baljor med lösa bitar som de kunde göra vad som helst av, visa dem den här. Lego säljer en rad olika startlådor (och basplattor), som ofta är prisvärda vad gäller antalet bitar. Det kan vara svårt att bygga något gigantiskt i en enskild färg, men till en början brukar det räcka gott att bara kunna bygga.

sub300_creator_lodge
31048 Lakeside Lodge
Creator-serien är en av Legos mer kreativa sådana, där varje set har instruktioner för tre olika modeller. Här hittar man många höjdare i de högre prisklasserna, inklusive förstås de ohyggligt coola Creator Expert-husen och bilarna. Men det finns också billigare alternativ, som den här mysiga lilla stugan. Och den har en älg! Vad behöver man mer än en Lego-älg?

sub300_elves
41172 The Water Dragon Adventure
Den senaste serien av set med Lego Elves handlar om drakar, och som drakar bör tenderar de att vara rätt stora. Det här är den minsta, men den är ett utmärkt köp trots att bara en av alverna följer med. Draken har en himla massa personlighet, medan sidobygget mest är utfyllnad.

sub300_minecraft
21113 The Cave
Minecraft har tagit Lego med storm, som allt annat. Och det är väl egentligen en perfekt kombination, då det var Lego som inspirerade till spelet till att börja med. Det finns ett antal mindre set och ett antal större, och de flesta inkluderar standardfiguren Steve. Det här är en bra början med massor av gamla vanliga fyrkantiga klossar att experimentera med.

sub300_city
60117 Van & Caravan
City är ett av Legos allra mest långlivade märken och lär nog aldrig försvinna. Det kommer alltid nya varianter på polisbilar och brandbilar, men City är roligare när de varierar sig lite. På senare år har de mer udda byggnaderna och fordonen ofta istället hamnat i Friends eller Creator, men City kan fortfarande imponera. Som med den här husvagnen med tillhörande bil, som påminner mig om ett av mina gamla set från åttiotalet. Fast typ tio gånger snyggare.

sub300_creator_animal
31044 Park Animals
Jag måste få rekommendera ett till Creator-set. Ett tema som har pågått ett tag är olika små djur – katter, apor, papegojor och så vidare. Det här har en hund och en anka, och det hela påminner extremt mycket om Duck Hunt. Som vanligt finns det också tre varianter på byggen, och det är inte heller särskilt dyrt.

sub300_speedchampions
75899 LaFerrari
Ett av förra årets bästa set finns fortfarande att köpa. Speed Champions liknar City-bilarna men har riktiga licenser och generellt lite mer komplexa konstruktioner som verkligen utnyttjar finurliga bitar. Den här Ferrarin har inte så värst många dekaler (något som annat kan vara ett gissel med Speed Champions) och är förstås tidlöst cool.

sub300_juniors
10724 Batman & Superman vs. Lex Luthor
Juniors-serien har generellt enklare byggen och större delar och är tänkta lite som en övergång mellan Duplo och vanligt Lego. Men de har också en blandning av etablerade hjältar och figurer, både från Marvel och DC och från Legos egna Friends och Ninjago. Det här råkar också vara ett utmärkt sätt att få tag på klassiska versioner av både Superman och Batman. De finns annars i ett mindre set baserat på filmen, men då i tristare versioner och utan Lex.

sub300_ninjago
70599 Cole’s Dragon
Ninjago är Legos egna långlivade actionserie och är fullproppat med robotar, drakar och flygplan i alla möjliga prisklasser, men de häftigare är oftast rätt dyra. Här får man dock en tjusig drake med lite udda färger och så får man ju både en ninja och en pirat. Legos egna pirattema blev kortlivat men de här steampunkpiraterna i Ninjago bidrar till att fylla tomrummet.

Sen finns det förstås mycket mer. Om du vill betala lite mer för riktigt bra set kan jag varmt rekommendera 21108 Ghostbusters Ecto-1 och 21303 WALL-E, men de finns inte i vanliga butiker utan bara i på Legos egna affär. Om du bara har en pytteliten slant brukar de minsta Friends-seten vara en idé, liksom Mixels (små poserbara byggda figurer) och påsarna med Collectible Minifigures, som tenderar att vara extremt välgjorda men lite dyra per styck. Jag har generellt missat Friends, som har ett stort gäng fräscha småbyggnader strax över 300 kronor. Star Wars har många billigare set, men det är oftast ”battle packs” med en massa soldater och inga av hjältarna. Det finns också många Technic-set under 300 kronor, men det är inte riktigt min grej, och samma sak gäller Duplo.

Jag hoppas i alla fall att den här listan kan inspirera nästa gång du har vägarna förbi leksaksaffären.

Lämna ett svar