24 timmar i Örebro

Jag bodde i Örebro i nästan sex år, mellan 2001 och 2007. Sedan dess har jag inte varit där, bara passerat på väg någon annanstans, men jag har sökt efter en ursäkt att hälsa på. Nu fick jag det – gamla rockkungarna Toto hade konsert – så jag kunde samtidigt kolla in vad som har hänt de senaste sex åren.

Inte så mycket, och en del. Första anhalten var begagnatshoppen Ploppsi, som ligger i närheten av Järntorget. Där tillbringade jag massor av tid medan jag bodde i stan, rotande i högarna av gammalt grejs. Numera är det i mångt och mycket en spelaffär, med flera hyllmeter klassiska spel. Skicket varierar, allt från lösa, slitna kassetter till kompletta exemplar. Rariteterna är förstås dyrare, men letar man efter något obskyrt så går det säkert att hitta. Han hade Duck Tales till NES, men jag valde att leta vidare efter ett med fodral.

Jag hade två egentliga mål med mitt shoppande: att hitta Fire Emblem till 3DS och att kolla in Lego-läget. Jag åkte hit via en kompis i Norrköping, och där gick jag mestadels bet. Jag kollade på fyra-fem olika affärer, men det var slut överallt. Vad gällde Lego så hade Toys R Us lite lösa figurer av lite äldre serier, så jag såg det som en mindre framgång. I Örebro hade jag dock större förhoppningar.

BR Leksaker i Örebro hade inte så mycket spännande, förutom rabatt på de nya Galaxy Quest-seten. Jag insåg snabbt problemet. I Örebro finns en dedikerad Lego-affär. Självklart är stan dammsugen efter de intressanta samlargrejerna. Jag passerade Game som inte heller hade Fire Emblem. Jag hade planerat att ta Lego-affären Brixit sist, men kollade också in gallerian Vågen. Där var den gamla leksaksaffären försvunnen, och jag var rätt nerslagen. Skulle mina shoppingplaner gå helt i stöpet?

Så hittade jag en ny (åtminstone de senaste sex åren) Gamestop, och gick in. Och tror ni inte att de hade Fire Emblem, det sista exemplaret! Lyckan hade vänt. Jag gick ner en våning för att se vad som hade hänt med leksaksaffären, och hittade en ny på samma ställe, Liten Blir Stor. Fristående butiker brukar ju inte ha topperbjudanden, men man kan ju alltid kolla.

Och det blev resans stora fynd! De hade inte bara alla de senaste samlarfigurerna från Lego, utan också varenda serie hela vägen till serie 1, som numera är nästan omöjlig att hitta. Dessutom hade de en hyfsad rea med halvgamla Lego-serier som Prince of Persia och Space Police III, samt ett helt gäng dyrare samlargrejer. Efter två vändor (på kvällen och dagen efteråt) blev det nästan löjligt många figurer, varav många ska gå till samlarkompisar, plus ett Prince of Persia-set jag har kikat på länge. Med tanke på att jag fick lite mängdrabatt kan jag säkert till och med gå med plus på figurerna. Inte illa. Den enda nackdelen var att jag redan hade bränt lite pengar på relativt ointressanta figurer i Norrköping.

Shoppingens sista anhalt var alltså Brixit, som ligger i Krämaren-gallerian. Det är en dedikerad Lego-affär, inte officiell men väldigt professionell. Det första som mötte mig i ingången var samma piratskepp – Tigerhajen – som jag har hemma. Varför dök det här stället upp när jag hade flyttat härifrån? Jag skulle hänga där varenda dag annars.

brixit

Brixit har dels allt det senaste inom Lego, inklusive många av de dyra samlargrejerna som Sopwith Camel (ett extremt detaljerat modellflygplan med fungerande styrning), Haunted House och Orthanc, och dels en del tredjepartstillbehör med militärtema (något som Lego själva alltid undvikit). Eftersom det råkade bli en minifigur-kavalkad på den här resan hade jag inte pengar nog att bränna på något av de större seten, men jag passade på att köpa det sista (Mr Gold-finansierade) Lord of the Rings-setet och fick dessutom byta några av samlarfigurerna jag inte ville ha mot några jag ville ha – alltid en trevlig möjlighet.

Det är inte Sveriges coolaste Lego-affär, den utmärkelsen måste nog fortfarande gå till affären till Skellefteå som har ett smärre museum med prylar. Men läget är onekligen bättre för större delen av svenska Lego-samlare, och det är klart värt ett besök.

När jag bodde i stan var Efesos det givna valet för lunch och middag, med grymma köttspett. Jag åt där innan konserten… och var väl inte så värst överväldigad. Det duger, men jag har kanske fått en lite mer komplex smak på senare år. Matmässigt besökte jag också cafét Bara Vara, som har fått bra kritik på sistone. Helt okej.

Onsdagskvällen ägnades sedan åt Toto-konserten. Mer om den snart.

Lämna ett svar