300 toppspel #29: Zak McKracken and the Alien Mindbenders

Zak McKracken and the Alien Mindbenders
Format Amiga
Utvecklare Lucasarts
År 1988
Genre Äventyr

1989 köpte min familj vår första dator, en begagnad Amiga 500. Jag var nio och hade precis börjat läsa engelska, även om jag hade en liten gnutta sedan förut. Ett av spelen som följde med var Zak McKracken och man kan utan att överdriva konstatera att det blev en stor del i mitt språklärande. Som mitt första äventyrsspel var det en fascinerande resa genom en verklig, detaljerad värld. Ditintills hade min interaktion med spelvärldarna oftast bestått i att spränga saker. Men så stod jag där plötsligt i Zaks sovrum och plockade och donade med allt jag kunde se, samtidigt som jag lärde mig en helt ny vokabulär, full av användbara substantiv som ”torn wallpaper” och ”bobby pin sign”. Men även bortsett från min personliga upplevelse var Zak McKracken rätt unikt, med flera lösningar på många problem och, ovanligt för Lucasarts titlar, många sätt att köra fast eller dö. Jag kämpade i ett par år mot spelets pussel och min bristande språkförmåga men lyckades aldrig klara det helt. Trots det kommer jag aldrig att glömma allt mysko grejs man kunde köpa i närbutiken, det precisionskrävande trixandet för att överlista en nitisk flygvärdinna, det första besöket hos Melissa och Leslie på Mars, och den lilla trudelutten Zak kunde spela på sin kazoo.

Lämna ett svar