300 toppspel #48: Bubble Bobble

Bubble Bobble
Format Amiga/NES/C64…
Utvecklare Taito
År 1986

Min barndoms spelande domineras av ett enda spel: Bubble Bobble. Vart jag än gick, vilken kompis som än drog igång någon sorts speldator, så fanns Bubble Bobble där med sin makalösa spelbarhet och sin odödligt envetna musik. Det tickades in från kassettband på Commodore 64 eller Commodore 128, det knakades in från diskettläsaren i en gammal Atari ST och det gick sakta igång på min Amiga, där det var det första spelet jag köpte själv i en box innehållande New Zealand Story, Rainbow Islands och Super Wonder Boy. Tills jag köpte 512kb extra RAM till Amigan, då vägrade det fungera och jag behövde en manuell knapp för att slå av extraminnet, bara för det bakvända spelet. Sen kom en NES-version som gjorde spelet lite enklare och ännu roligare, och senare under åren har jag spelat det på allt från Saturn, Playstation och Gameboy Advance till Playstation 2, Xbox 360 och Wii.

Konverteringarna har förstås skiftat i kvalitet, från de första som bokstavligen skapades genom att någon britt spelade arkadspelet och sedan försökte göra ett likadant spel från scratch, till senare tiders mer eller mindre exakta emuleringar. Det har alltid funnits små egenheter, jag minns till exempel att gröna E-bubblan (för att stava till EXTEND och få ett extraliv) var nästan mytiskt svårhittad på Atari. Men något som aldrig förändras är det faktum att Bubble Bobble är så förbannat kul. Ensam också, men allra helst med en medspelare. Inte bara för att banorna är så lurigt designade och kräver olika taktik för att komma åt fienderna, men också för att den där andra spelaren banne mig inte ska få den där jättediamanten som trillar ner.

Det finns några spel som jag aldrig tröttnar på att spela och Bubble Bobble är ett av de främsta. Så här cirka tjugofem år senare är jag minst lika förälskad i det här spelet som någonsin och det lär inte bli sämre den dagen jag äntligen får tag på arkadoriginalet.

En tanke kring ”300 toppspel #48: Bubble Bobble

  1. Johan

    Håller helt med dig! Har själv växt upp med c64:an som min första spel maskin och där hade jag just Bubble Bobble som mitt favoritspel! Och det är fortfarande en utav mina favoriter än idag :)

Lämna ett svar