300 toppspel #8: Xenogears

Xenogears
Format Playstation
Utvecklare Monolith/Square
År 1998
Genre Rollspel

När jag flyttade till Linköping hamnade jag i närheten av Nordicgames affär där och fick därför goda importmöjligheter. Därför beslöt jag mig snabbt för att modda min Playstation för att kunna köra amerikanska spel, främst med Final Fantasy VIII i åtanke men även spel som Lunar och Xenogears. Jag vet inte varför jag köpte Xenogears, jag hade inte följt det särskilt noga sedan den amerikanska premiären ett år tidigare. Men det jag fick var inget mindre än ett mästerverk. Fantastiska karaktärer, en sjuhelsikes komplicerad handling i lager efter lager, ett skönt och varierat stridssystem, bra antagonister och skön grafik. Men framför allt tidernas bästa rollspelssoundtrack av Yasunori Mitsuda. Enskilda Final Fantasy-stycken må vara bättre men som helhet får Uematsu se sig slagen här. Det gjorde de nära åttio timmarna otroligt njutbara. Det skulle dröja några år innan jag kämpade mig klart genom hela spelet och nådde fram till slutet, för att där mötas av det gudomliga stycket ”Small Two of Pieces” och Joanne Hoggs ljuvliga stämma.

Fotnot: Xenogears släpps idag för nerladdning på amerikanska Playstation Store. Någon europeisk release är osannolik. Imorgon släpps också MYTH: Xenogears Orchestral Album i Japan. Jag hoppar över det första eftersom jag troligen aldrig kommer hinna spela spelet igen, men ska garanterat köpa den andra. Recension kommer.

Lämna ett svar