Activision-Blizzard köper sig fria

På sistone har förhållandet mellan Activision-Blizzard och deras ägare Vivendi varit lite frostigt. Vivendi har försökt dränera pengar ur företaget för att bekosta sina egna förluster, då Vivendi är ett jättebolag som går skakigt på andra marknader. Det har också varit tal om att sälja till någon annan, men vem skulle kunna köpa världens största spelutgivare?

Världens största spelutgivare, visar det sig. Genom att ta på sig lite skuld och finansiera en stor del genom privata investerare (inklusive, intressant nog, det kinesiska bolaget Tencent som även äger League of Legends och en minoritetspost i Epic Games) kan man köpa loss sig från Vivendi för sammanlagt 8.2 miljarder dollar.

Det är mycket pengar, men uppenbarligen klarar man det utan att dra på sig särskilt mycket permanenta skulder. Jag tycker att det är intressant att Bobby Kotick personligen har investerat, vilket uppenbarligen tyder på att han tänker vara kvar. Han må vara en ful jäkel men finanser kan han.

Fortfarande drar Call of Duty, Skylanders och World of Warcraft in enorma summor (även om World of Warcraft nu har dalat till 7.7 miljoner spelare, vilket fortfarande är långt över något annat MMO:s rekord), och satsningen på Bungie med Destiny lär nog betala sig. frågan är dock om Activision-Blizzard som självständig utgivare kommer att bli mer eller mindre kreativa och nyskapande.

Lämna ett svar