And so it begins

Ni vet de där scenerna som brukar förekomma i drama när det ska illustreras att de onda har kommit till makten. Det brukar vara ett kollage till dramatisk musik, av scener med våld, trakasserier, förnedring och hot. Det spelar ingen roll om det är en skildring av Kristallnatten (som, av en händelse, råkade inträffa samma datum) eller av en science fiction-artad fascistisk rörelse, vi känner igen bilderna och hör stöveltrampen. De flesta av oss tänker: ”aldrig igen – men lyckligtvis behöver vi inte oroa oss om sånt längre”.

Det är verkligheten för många minoriteter i USA sedan inte ens 48 timmar tillbaka. Vi kanske inte (ännu) har officiellt utnämnda deportationstrupper, men vi har gott om skadeglada vit makt-anhängare som ger sig på svarta, invandrare och queer-personer med hot. Låt mig, med ytterst tydliga citattecken, berätta vad det handlar om:

”Make America White Again” (med tillhörande hakkors)
”Are you scared now, you liberal cunt?” (efter ett sexuellt övergrepp)
”Black lives don’t matter and neither does your votes”
”We’re allowed to push faggots now”

Och så vidare, och så vidare, och så vidare. Det här är inga nyblivna skithuvuden utan de har varit så sedan länge, men det är tydligt, ofta uttryckligen, att de nu känner att de kan göra som de vill. När någon som delar deras skeva världsbild har blivit president.

Jag tror inte att det kommer att bli bättre, att det bara gäller för stunden. En stor grupp människor har fått svart på vitt att många andra hatar dem och att en större andel skiter i dem. Det kommer att resultera i ännu större motsättningar. Och gissa om den här gruppen är benägen att be polisen om hjälp? Med tanke på hur minoriteter har behandlats i allt ökande grad de senaste åren, så skulle jag inte tro det.

Och det är bara det som drabbar individer. Det finns stor risk att politiken kommer att radera all social framgång de senaste femtio-sextio åren. Kvinnlig jämställdhet och aborträtt? De får vara glada om de får behålla rösträtten. Jämlikhet mellan svarta och vita? Förutom anhängarnas övergrepp har det föreslagits att utöka polisens befogenheter att omotiverat kroppsvisitera alla de stör sig på. Homosexuellas rättigheter? Inte när Trump lovat att göra det olagligt att straffa någon för att kränka icke-heteronormativa, så länge man har en religiös motivering. Och giftermål kan ni bara glömma med bibelviftaren Pence som vicepresident.

Sen kommer förstås Obamacare att försvinna fortare än kvickt, Natos försvarsavtal kan ignoreras vilket öppnar för rysk agression, frihandelsavtal stoppas vilket inte minst kommer att drabba exporten för Sverige (och många andra), och absolut inte minst kommer alla klimatavtal att rivas upp så fort det bara går. Med en klimatförnekare som president kommer utvecklingen i bästa fall att stå still men troligen att gå bakåt, i ett oerhört kritiskt läge där allt måste göras omedelbart för att det inte ska vara kört. Det här drabbar inte mig och dig (och definitivt inte de feta, stenrika miljardärerna som tjänar ytterligare miljarder på att ignorera det), men vi kommer att hinna märka att det barkar åt skogen, och våra barnbarn kommer att förbanna oss, och deras barnbarn kommer att ha behövt lägga om hela sin livsstil för att överleva.

Kort sagt, den 9 november 2016 tog världen ett nästan oåterkalleligt steg mot en mörkare framtid, och då har jag inte ens tagit upp mindre realistiska farhågor som krig. Bara det faktum att vi snart kan se fullständiga galningar som Ben Carson, Chris Christie, Rudy Guiliani och folk från högerextrema sammanhang i ledande positioner i världens mäktigaste land borde få vem som helst att inse allvaret. Efter att de ”vettiga” republikanerna (och redan det är en oxymoron) tog avstånd från hela historien i ett tidigt skede är det bara galningarna kvar, och nu är det deras lekstuga. Det här är inte ett vanligt val där fel sida vann. Det här är fullständigt jävla illa.

Det här inlägget postades i Debatt. Bokmärk permalänken.

3 svar till And so it begins

  1. Mikael skriver:

    Jag drömde att jag vaknade och såg de förväntade rubrikerna att Hillary hade vunnit…

  2. Erik Malm skriver:

    På natten, innan resultatet var klart, drömde jag att jag tittade ut genom fönstret, och världen var bokstavligen upp-och-nedvänd. Träd och hus och sådant såg ut att hänga från luften. Sedan slog jag på internet och hela skärmen upptogs av Trump som jäste och skrattade.

    Därefter vaknade jag, och så….

    (Samma natt drömde Natalia att Trump var en jätte som folk fick bära fram mat till i Gullivers resor-stil.)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Meddela mig om nya kommentarer. Du kan också prenumerera utan att kommentera.