Att stoppa tiden

Jag läste en rätt rolig lista på Cracked om superkrafter som inte vore så värst super i det verkliga livet, som att Stålmannen skulle få det väldigt kallt där uppe, för att inte talas om att han varken kan andas eller navigera. Eller odödlighet, som vore väldigt jobbigt om man råkar fastna under jorden eller om universum går under eller så. Men de missade en rätt uppenbar superkraft som har rätt uppenbara brister. Jag har dels läst den gamla klassikern Momo eller Kampen om Tiden, och dels förstås spelat en massa Jojo’s Bizarre Adventure. Och där har vi kraften som låter utmärkt i teorin men vore väldigt, väldigt jobbig att handskas med: att kunna stoppa tiden.

Givetvis finns det begränsningar. Både i Momo och Jojo kan man på olika sätt komma runt att allt annat är stoppat, för annars vore det rätt onödigt. Momo själv jagar de gråa tidstjuvarna genom en fryst stad, medan Dio använder sin tidskraft för att slå sönder Kakyoin och Jotaro innan de ens kan se vad som händer (tills Jotaro, förstås, lyckas både överlista Dio och lära sig tekniken själv). I Momo nämner också Michael Ende vissa bieffekter av att tiden har stannat, som att det är svårt att ta sig fram i folkmassor som praktiskt taget blir en samling stenstatyer, att bilavgaser blir fysiska moln och att minsta dun i luften blir som att springa in i en vägg.

Men det finns förstås andra konsekvenser. Låt gå för att folk stannar och blir orörliga hinder. Men vad händer med allt annat? Luften är fylld med en massa småsaker som vi inte märker eftersom de bara sveper runt oss när vi går. Alla dessa mikroskopiska partiklar skulle skära rakt genom oss, eftersom de omöjligen kan flytta på sig och de är så små. Man skulle konstant genomborra sig med små hål av allt som är för litet för att fördela trycket mot din hud tillräckligt. Några hundra meters promenad var som helst utanför ett totalt vakuum så skulle det se ut som en scen ur Cube. Skoj.

Sen har vi en annan effekt som Cracked nämnde i samband med osynlighet. Om du stoppar tiden och ändå kan röra dig kan du lik förbaskat inte se något, för synen är ett resultat av fotoner som studsar från föremål där vissa våglängder absorberas, varav resten hamnar i våra ögon där vi uppfattar dem som färg. Om allt står still gör även fotonerna det, och då kan du inte se något. Du kan förstås inte heller höra något eftersom ljudvågor måste fortplanta sig genom luften. Det blir helt enkelt väldigt jobbigt att ta sig någonstans.

Och slutligen: finns det någon begränsning på tidsstoppet, rent fysiskt? Stoppar man verkligen Tiden med stort T, för hela universum på en gång? Eller är det bara lokalt, kanske en stad eller så? Om det gäller allt och du är kapabel att röra dig oavsett måste det bli irriterande i längden när någon annan superhjälte/skurk på andra sidan universum får för sig att stanna hela alltet. ”Jaha, nu var det dags igen”.

1 tanke kring ”Att stoppa tiden

  1. Erik Malm

    Jag minns när ett parti Drakborgen föranledde en gammal vän att invända ”Om (Mrishnahk) stannar tiden kan han ju inte röra sig! Rörelse kräver tid och tvärt om!”

    Piper i Charmed (Förhäxad) har en frysförmåga med högst lokala effekter – vid ett tillfälle attackerades hon i en telefonkiosk, och kunde inte frysa skurken då han befann sig en decimeter utanför kiosken.

    En bankrånare i ett kort Judge Dredd-avsnitt använde en form av tidsfältsgenerator med vilken han skapade fält där tiden gick betydligt långsammare än utanför fältet. Därmed kunde han i praktiken röra sig så fort att han blev osynlig för blotta ögat. Dessvärre blev han skjuten just när han aktiverade generatorn, och förblödde på ett par sekunder (timmar inne i fältet).

Lämna ett svar