Bait and Switch

Så har den visats upp, Nintendos nya konsol som faktiskt ska släppas om mindre än två månader. Det är nog möjligen rekordtid (förutom Saturns katastrofala USA-release), men frågan är om man behöver hänga på låset. Nintendo har ju inte varit särskilt angelägna om att stötta Wii U i dess dödsryckningar, så någonstans måste man ha lagt utvecklingsresurserna. Och jo, en hel massa spel visades upp i varierande grad av intresse.

* Super Mario Odyssey
Yay (eller ska jag kanske säga woohoo?), ett nytt fullständigt tredimensionellt Mario! Odyssey ser ordentligt påkostat och fräscht ut, och lär bli en av höjdpunkterna. Men det släpps inte förrän till jul. Och vem i hela friden vill ha Mario i en öppen, modern realistisk värld? Urgh. Jag hoppas att det bara är en liten sektion. Resten, med typiskt färgglada världar, såg jättenajs ut.

* The Legend of Zelda: Breath of the Wild
Alltså, jag har lyckats vara Zelda-fri i cirka arton år nu, och tänker inte ändra på den saken för att det har blivit en öppen värld.

* ARMS

Splatoon möter Wii Sports Boxing möter Pokken Tournament … typ? Himla fräscht och roliga figurer med lite Big Hero 6-känsla. Charmigt.

* Super Bomberman R
Inget speciellt, men Bomberman är ju som klippt och skuret för Switch-konceptet och jag är glad att Konami insåg det trots att de inte utvecklar spel längre.

* 1 2 Switch
Någon sorts partyspel. Trailern säger mig inget annat än att det är det dummaste jag någonsin har sett. Ge mig Wario Ware eller ge upp.

* Ultra Street Fighter II: The Final Challengers
Okej, Street Fighter V är exklusivt men vem kom på idén att ta tio år gamla, måttligt älskade Udon-remaken av Super Street Fighter 2 och slänga in ytterligare två palette swaps av Ryu och Ken, och släppa ännu en gång? Det finns kanske en tanke, Street Fighter II släpptes först (i hemversion) till SNES och allt, men snälla Nintendo och Capcom – ingen bryr sig längre.

* Project Octopath Traveler

Förutom det hiskeliga namnet så ser det här jättenajs ut. Pixlad spritegrafik med starka drag av Final Fantasy VI, signerad teamet bakom Bravely Default? Inte riktigt anledningen att köpa konsolen i sig, men definitivt något jag vill kika närmare på.

* Fire Emblem Warriors
Ooh, äntligen ett smidigt sätt att använda den här seriens fantastiska figurer utan att behöva traggla genom alla dessa evighetslånga strategistrider. Också spännande.

* Mario Kart 8 Deluxe
Gäsp. Köpte jag ingen Wii U för originalet kan jag stå över igen.

* Splatoon 2
Gäsp. Köpte jag ingen Wii U för originalet kan jag stå över igen.

* Xenoblade Chronicles 2
Gäsp. Köpte jag ingen Wii U för originalet kan jag stå över igen – plus att karaktärerna ser hemska ut. Dussinanime deluxe. Kommer dock att köpa soundtracket (av Yasunori Mitsuda) omedelbums.

* Shin Megami Tensei och No More Heroes
Det kommer att komma nya SMT- och NMH-spel, längre fram.

* Rayman Legends, Just Dance, Skyrim, Dragon Quest Heroes 1-2
En massa befintliga titlar kommer att konverteras, men här är det svårt att engagera sig. Skyrim på hotellrummet, tjo, kanske. Men jag avvaktar nog tills jag ser vad From har för planer.

* Neo-Geo-spel
Och på tal om gammal skåpmat så kommer också en trave Neo-Geo-spel. Oklart om det blir via Virtual Console eller en separat release. Men här var det en glad överraskning, istället för samma gamla Fatal Fury 1 som alltid, så är det fem höjdare som dessutom inte så ofta brukar synas till. King of Fighters ’98, Waku Waku 7, World Heroes Perfect, Metal Slug 3 och Shock Troopers brukar anses som toppklass i sina respektive serier.

Så hittills är jag bara försiktigt positiv. Det fanns inget där som jag absolut måste ha. Inga omedelbara systemsäljare som Metroid, Ouendan eller portabelt Dark Souls. Octopath (haha) och Fire Emblem är däremot en bra start, och troligen även Super Mario Odyssey och kanske ARMS. Så kanske, typ, till jul?

Däremot är jag lite orolig över att utbudet är nästan exakt samma som på Wii U. Mario, Zelda, Mario Kart, Splatoon, Xenoblade. Det gör det väldigt svårt för någon som hoppade över Wii U att känna sig engagerad nu. Att Ubisoft, EA och Bethesda krånglar ut Rayman Legends, FIFA och Skyrim är ungefär lika meningsfullt tredjepartsstöd som när Wii U fick Batman och Mass Effect. Visserligen skiter jag i 90% av vad de stora västerländska utgivarna släpper, och till den här konsolen kunde man knappast vänta sig Call of Duty eller Battlefield längre. Men är PS3/360-konverteringar allt vi ens kan hoppas på? Då är det en väldigt liten handfull spel som fortfarande känns heta nog att locka ens i bärbart format.

Och det där med bärbart. Switch håller i cirka 3-6 timmar. Det är väldigt lite för en ”bärbar” konsol. Mer än Game Gear men inte direkt något större kliv över Vita. Sen har den bara 32 gigabyte inbyggt minne, vilket innebär att vi definitivt måste använda externa SD-kort eller jonglera en massa spelkort. Och så är priset ingen höjdare. Över 3500 kr lär det svenska priset bli, och då ingår bara en Joycon (som visserligen går att dela på två för vissa spel). De har också en ny onlinetjänst, som kommer att kosta för onlinespel.

Jag är inte så värst svårflörtad när det gäller ny hårdvara. Men här känns det som att man har tagit hårdvaran i Wii U, krympt den ytterligare lite, slängt på en skärm och så överfört alla spel som annars hade kunnat komma till det tidigare formatet om det inte hade tokdött. Jag är inte övertygad än, men om några av de mer lovande spelen håller måttet så kanske jag skaffar mig en. Senare i år i alla fall.

1 tanke kring ”Bait and Switch

Lämna ett svar