Bäst att inte äga ett spel som går att hacka för homebrew

Sony har tydligen plockat bort Motorstorm: Arctic Edge och Everybody’s Tennis från PSP-avdelningen till Playstation Store. Men inte bara det, de har också tagit bort spelen från nerladdningslistan från spelare som har köpt spelen. Anledningen är att spelen har använts för att hacka Vita och tillåta homebrew. Sånt accepteras förstås inte. Det var en annan sak på PSP (där det var omöjligt att stoppa spelen där de väl fanns i butik och var sålda) där Sony inte kunde styra försäljningen av spel som Lumines (som råkade innehålla ett sätt att kringgå verifieringen) eller för den delen när bredbandsadaptern till Gamecube användes för att knäcka den maskinen, men till Vita finns det bara ett sätt att få in PSP-spel och det är via Playstation Store. När Sony tar bort ett spel därifrån så är det stopp.

Kan de göra så? Ja, enligt avtalet (det där man klickar X för att gå förbi varje gång) så kan de det. Desto mindre sannolikt att det skulle hålla i rätten, om nu någon får för sig att pröva. Gör du det så är ditt SEN-konto hur som helst rökt eftersom det är en del av avtalet att du inte får stämma Sony.

Just nu drabbar det inte mig, men om Ys I&II Chronicles eller Soul Calibur: Broken Destiny inte längre skulle vara tillgängliga skulle jag vara rätt irriterad. Och det är ju inget som säger att de någonsin kommer tillbaka, om inte Sony lyckas patcha bort intrången via just de spelen. Vad har vi då för rättigheter? Jag skulle gissa på: ganska precis noll. Den nerladdningsbara framtiden är nu.

Tills vidare får vi väl vara glada att vi fortfarande får behålla spel som vi har laddat ner. Det har hänt att Amazon har tagit bort böcker från Kindle som det har varit juridiska problem med.

Lämna ett svar