Begagnatfynd från Japan – så handlar du!

Mycket i världen som finns att köpa finns på Tradera. Det räcker gott och väl för många. Vill du köpa spelrariteter så kan du förmodligen hitta dem där, men eftersom utbudet är relativt litet gagnar det säljaren och saker har en tendens att dra iväg i pris. Om man har möjlighet att handla på Ebay, vilket bara kräver ett kreditkort kopplat till Paypal, går det förstås att hitta praktiskt taget allt i spel- och prylväg. Jag har handlat massvis där och kommer att fortsätta göra det under en överskådlig tid. Men ibland är inte ens Ebay tillräckligt stort, och ibland är saker onödigt dyra där också, särskilt när det gäller japanska spel. Då handlar man från källan, via Yahoo Japan Auctions. Och nu ska jag visa hur man gör.

Knacka in http://auctions.yahoo.co.jp i webbläsaren och du kommer till en sida som förmodligen är rena grekiskan för de flesta. Om det ser ännu konstigare ut än på bilden behöver du förmodligen installera stöd för japanska tecken, lyckligtvis är det något som senare versioner av Windows sköter alldeles utmärkt och frågar om automatiskt.

Den kategorin som troligen är mest intressant hittar du i den gula menyraden till vänster, en liten handkontroll följt av OMOCHA | GEEMU, det vill säga LEKSAKER | SPEL. Klicka på den kategorin du vill kolla i. Vi väljer SPEL och kommer till den stora huvudmenyn. I menyn till vänster finns nu alla kategorier. Ibland kan det löna sig att söka direkt här eftersom saker kan ligga i fel kategori, men det kan vara värt att känna till strukturen. Alla större format och typer av brädspel finns representerade. För att få alla auktioner i en kategori måste du klicka dig ända till den sista underkategorin, till exempel TELEBIGEEMU – NINTENDODS – NINTENDODS SOFT – ACTION.

Det andra sättet är att söka manuellt. Ibland kan det fungera att söka på västerländska titlar direkt i rutan, HALO får till exempel en massa resultat. Men varför söker du på västerländska titlar på en japansk affär? Nej, oftast gäller det att veta titeln på japanska. Där är Wikipedia fantastiskt. Sök på titeln du är ute efter och kopiera sedan titeln som är på japanska inom parentes (exempelvis Street Fighter). Om du söker efter mer specifika saker som en speciell figur kan du behöva leta vidare efter det japanska namnet. Att spara dessa ord i ett dokument kan vara vanskligt eftersom fel kodning kommer att sabba de japanska tecknen. Jag använder Operas anteckningar-funktion eller också mailar jag titlarna till mig själv via Yahoo Mail. När du har kopierat sökordet, klistra in i sökfältet. Sen behöver du välja om du ska söka på hela Yahoo (SUBETE NO AUCTION) eller i den kategorin du befinner dig (KONO KATEGORI KARA) och sen klicka på sökknappen, den grå.

Om vi söker på Street Fighter så blir resultatet detta. Till vänster finns olika filterfunktioner men utan att veta vad som är vad kan det vara overkill. En knapp som däremot är viktig är den markerade, ovanför auktionslistan.

Med den väljer du att se stora bilder vilket gör listningen mer kompakt och om du ändå inte kan läsa det finstilta spelar det mindre roll vid listningen. En annan trevlig funktion är rullisten uppe till höger där det står ”20” som standard. Ändra där hur många auktioner du vill se på samma sida. Att bläddra mellan sidorna gör man som vanligt med sifferknapparna längst ner.

Så har du hittat något du vill köpa, i det här fallet ett arkadspelskort för Street Fighter EX 2 Plus. Du behöver inte förstå allt i listningen, det räcker oftast med att kolla noggrant på bilderna. Det är bara om något är ovanligt billigt som du bör köra en Google Translate på texten för att se om det är något fel på varan. Du köper allt på egen risk, förstås. Är du osäker, låt bli!

Det som är viktigast är uppe i mitten. Där står det nuvarande priset i yen, du kan översätta det till kronor med exempelvis kalkylatorn på XE. Du kommer dock att få betala mer än det priset i kronor efter alla avgifter och delfrakt, mer om det senare. Här framgår också viktig information i form av budsättet: en ikon med en liten klubba innebär att du får lägga ett bud medan en ikon med en shoppingvagn innebär att du kan köpa varan direkt för det priset.

På nästa rad står det hur lång tid det är kvar på auktionen. Här hjälper det att kunna läsa lite japanska och åtminstone skilja på tecknen för dagar och timmar som det oftast rör sig om. En liten fusklapp får du längre ner på sidan där det listas startdatum och slutdatum för auktionen. Det hjälper inte dig om du inte har koll på tidszonerna men det är ett smidigt sätt att hålla ordning på tecknen för månader, dagar, timmar och minuter.

Den sista raden i övre delen visar hur många som har bjudit på auktionen, med en länk bredvid för att visa (delar av) användarnamnen. Är det många som bjuder är det generellt lika bra att låta bli, eftersom du inte kommer att kunna bjuda manuellt och slänga in ett bud i sista sekunden. Men jag använder länken för att kontrollera att mitt ombud har lagt in budet (mer om det snart).

En annan praktisk länk hittar du uppe till höger i informationen om säljaren. Genom att klicka på länken med andra auktioner av samma säljare kan du slippa onödiga fraktkostnader om du råkar hitta något mer du vill ha där. Särskilt när man köper begagnade spel brukar samma säljare ha en hel drös att välja på.

Så var det dags att lägga ett bud. Generellt säljer inte japanska säljare till utlandet. Vissa skriver det direkt (på engelska) i sina auktioner men oftast lönar det sig inte ens att fråga. Paypal är inte heller särskilt utbrett så att skicka pengar kan bli ett gissel.

Därför använder man ett ombud. Rinkya är kända men jag har aldrig använt dem själv, de har dock en sökmotor som ibland kan underlätta letandet. Jag har tidigare använt små privata ombud som lagt bud åt mig, men på sistone har jag kört med Celga som är ett halvstort företag med väldigt bra och snabb service. I teorin rekommenderar de inte att man begär bud på varor med mindre än ett dygn kvar men ofta har de kunnat slänga in bud på någon timme åt mig. Efter att ha registrerat sig som användare får man en sida där man kan mata in URL:en på den auktion man vill bjuda på, sitt maxpris och om man vill köpa varan direkt.

För att budet ska läggas måste du sedan betala en del av priset i förskott. De här pengarna ligger sedan på ditt konto och du kan be att få dem tillbakabetalade om du inte vinner auktionen. Betalningen görs med Paypal. Strax därefter får du besked om att budet är lagt.

Grejen är förstås att det kostar lite extra. Celga tar en avgift på varje auktion, beroende på priset, normalt 5 till 20 dollar ungefär. Sedan tillkommer frakt inom Japan (från säljaren till Celga) och bankavgifter. Mellan tummen och pekfingret kan man räkna med 30-50% extra utöver ursprungspriset. Den summan betalar du när auktionen är vunnen. Men sedan kan du gott samla på dig grejer hos dem ett bra tag. I skrivande stund har jag en plastmodell liggande där sedan i december. När du sedan har tillräckligt med grejer köpta och levererade kan du be att få dem skickade till dig, eftersom frakten från Japan till Sverige kan kosta en del.

Så är det bara att vänta några veckor, hoppas på att Tullen är snäll och sedan, högst troligt, glädjas åt unika importerade prylar som hade varit väldigt svåra eller väldigt dyra att köpa via Ebay eller Tradera! God jakt!

Lite länkar att starta från:

Tv-spel (i kategorilistan finns allt från senaste 3DS till äldsta retroformat)
Figurer/leksaker av alla de slag (spelfigurer är den fjärde kategorin uppifrån)
Transformers

En tanke kring ”Begagnatfynd från Japan – så handlar du!

  1. Pingback: Lite mer japanska bud | The Bearded Nerd

Lämna ett svar