Billiga filmer ruinerar mig!

Jag har ett beroende. Jag är beroende av reabackarna på mataffärerna, ni vet de där som är packade med filmer och ibland spel, mer eller mindre i oordning. Lyckligtvis är spelen oftast av typen total dynga så de behöver jag inte ens reflektera över, men filmerna har en tendens att vara otäckt bra. Det har ju trots allt gjorts några bra filmer de senaste hundra åren och de allra flesta är numera utgivna på DVD, men just eftersom det är ett sånt gigantiskt utbud hamnar alla filmer i reabackar inom högst ett år. Och att betala 59 kronor per film eller 99 för två är alldeles lagom impulsköpsnivå.

Idag blev det The Wrestler (som jag inte har sett) och Batman (som det var väldigt länge sedan jag såg), men det hade lika gärna kunnat bli Trainspotting och Amelie från Montmartre. Senast igår såg jag av Apocalypse Now Redux, som jag köpte tillsammans med Saving Private Ryan för några veckor sedan. Andra reafynd på sistone är Monty Python and The Holy Grail (helt fantastisk), The Life Aquatic (rätt mysig), Cinema Paradiso (skön och udda), Da Vinci Koden (okej), King Arthur (okej, nu börjar det inte vara sådär jättehett), både Ghostbusters-filmerna (superba) och Tillbaka Till Framtiden II (som tog mig 20 år att få se). Dessutom ser jag ofta de odödliga Snatch och Lock Stock And Two Smoking Barrels i dessa backar. Till råga på allt har det börjat hamna Blu-Ray-utgåvor i de här, och då passade jag på med The Last Samurai (oväntat okej) och Karate Kid II (80-talskung!).

Fast kostar pengar gör det ju. Även om de är billiga. Och så tar filmerna trots allt upp en hel del utrymme. Jag har två och en halv hyllmeter och då är jag ändå ingen stor filmsamlare, relativt sett. Men eftersom jag blåser mycket pengar på att ha andra grejer strax efter premiären (spel, till exempel) är det samtidigt skönt att kunna spara lite pengar på film åtminstone. Härnäst väntar jag på att Transformers: Revenge of the Fallen ska hamna i backarna så jag kan se om den verkligen var så usel som jag minns den, och så Kick-Ass som jag fortfarande inte har sett, samt Scott Pilgrim som var riktigt grym.

En annan nackdel med att de ligger i reabackarna så snabbt är ju att andrahandsvärdet på film är praktiskt taget noll. En månad efter premiären av en Blu-Ray kan den vara värd en hundring, sen dalar det raskt. Ett år senare kan man knappt ge bort grejerna. Å andra sidan är det skönt att kunna dra fram en gammal höjdare och se när som helst. Utan reklampauser, popcorn i nacken eller återlämningsdeadlines.

Det här inlägget postades i Film. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Meddela mig om nya kommentarer. Du kan också prenumerera utan att kommentera.