Bra och dåligt med Rock Band 4

På sistone har jag haft svårt att känna någon riktig hype för Rock Band 4. Mest på grund av att min älskade keyboard har fallit bort, och att döma av kommentarer från Harmonix är det långt bort att återställa funktionaliteten, även om det inte är omöjligt. Det skulle handla om motsvarande Rock Band 5, även om planen är att uppgradera och patcha det här spelet snarare än att släppa en ny retailutgåva. Och även om de fixar stöd för keyboard igen så måste det nästan sammanfalla med att återinföra pro-läget, eftersom femtangentläget för keyboard var fullständigt menlöst. Och det innebär att även fixa gitarrer och bas till samma standard (trummor går att köra pro redan som standard och sången har också motsvarande finesser). Det låter alltså långt borta.

Ett annat problem är att paketen med spelet är dyra och fortfarande lite bristfälliga. Det går att köpa spelet online, vilket även ger lite gratislåtar från början. Det går också att köpa spelet med en gitarr, för dryga tusenlappen, eller köpa ett ”helt” bandpaket med trummor, mic och gitarr för närmare tretusen kronor. Eftersom det finns fler funktioner i gitarren och trummorna förmodligen är bättre än skräpet som följde med Rock Band 1, så kan man väl kanske acceptera priset. Särskilt eftersom det också är en lite annan marknad nu med lite riskablare förutsättningar. Harmonix har inte längre EA i ryggen utan deras (och Mad Catz) fortsatta existens bygger till stor del på den här försäljningen. Men än så länge går det inte att köpa gitarren separat så det är lite mackligt att få ihop ett komplett, sprillans set.

Och det ska också påpekas att Harmonix precis har lättat på locket till bakåtkompatibilitet och släppt en lista över kompatibla instrument. Noteras bör att listan kan ändras och Singstar-mikrofonerna fanns på den tidigare men har tagits bort, vilket stör mig en del. Vi får se hur det blir med det. Till Playstation 4 kan i alla fall praktiskt taget alla gamla instrument användas (inklusive Guitar Hero-grejerna!), vilket innebär att jag kan köra med min World Tour-gitarr som backup och spara en del pengar där. Till Xbox One behövs en adapter eftersom den normalt inte godkänner 360-tillbehör, så det blir snäppet sämre men ändå bättre än att vara tvungen att köpa helt nya instrument.

Sen har vi låtarna, och där blir det rörigt minsann. En användare på NeoGAF sammanfattade det hela, men kortfattat: om du har exporterat låtar från Rock Band, Rock Band 2, Lego Rock Band, Rock Band: Green Day eller Rock Band Blitz så kommer låtarna att vara tillgängliga, med undantag för en handfull där rättigheterna har gått ut. Det inkluderar låtar som ”Hier Kommt Alex”, ”Any Way You Want It” och ”Enter Sandman”, som visserligen försvann redan tidigare så vi har hunnit sörja. Rock Band 3 hade aldrig en exportkod och det innebär att ”Bohemian Rhapsody” och ”Imagine” för tillfället är låsta till det spelet, men å andra sidan är de också starkt kopplade till keyboarden och kanske lite meningslösa utan. Majoriteten kommer dock att fungera och dessutom ha stöd för körsång tack vare ett idogt arbete av fansen (gäller detta även ”Ghostbusters” så är kvällen räddad). Majoriteten av alla köpta låtar kommer också att fungera, MEN, och detta är ett stort MEN, inte nödvändigtvis från start. Här är jag lite orolig. Singstar utlovade samma funktionalitet och har knappt släppt en bråkdel. Här får vi bara hoppas att det blir bättre. Men samtidigt har man pratat om 1500 låtar så det går inte att fuska för mycket.

Och det är väl det som är Rock Bands stora styrka. Rent teoretiskt kan en spelare köpa spelet, koppla upp sina gamla instrument, ladda ner tusen gamla låtar och bara ösa på med en del ny funktionalitet. Sätta ihop bandet igen och rocka, liksom. Att få fortsätta med (nästan) allt sedan förut är en ohygglig bonus jämfört med den totala nystarten (och allmänna märkligheten) som Guitar Hero Live innebär. Vi ska också påminna oss att Harmonix släppte nytt material i åratal efter att Rock Band 3 hade floppat, så de är en av de allra mest pålitliga utvecklarna i det hänseendet.

I bästa fall blir det alltså en succé, vi får många fler år av utmärkt musik och fantastiska spelkvällar, och en dag kanske vi återfår funktionerna från Rock Band 3 som saknas. I värsta fall floppar det, Harmonix går i konkurs och det blir inte mer än en misslyckad jubileumskonsert med en bråkdel av den gamla musiken medan vi spelar sönder de sista tillgängliga instrumenten. Jag hoppas dock på det förstnämnda, och största chansen att det blir så är nog att investera i framtiden.

Lämna ett svar