Brian May är en kunglig sångare

Freddie Mercury var en av tidernas bästa sångare, det är det väl få som ifrågasätter. Han var en vital del av ljudet i Queen och gjorde vokala prestationer som praktiskt taget saknar motstycke. Däremot tycker jag ibland att hans kompanjoner får för lite cred på den fronten. Som The Beatles använde Queen körsång på nästan alla sina låtar, och där gjorde Brian May och Roger Taylor strålande insatser. Men liksom The Beatles hände det också att huvudsångaren stod tillbaka.

Roger Taylor är också en solid sångare, helt klart. Men jag gillar inte riktigt de låtarna han sjunger, som ”I’m In Love With My Car” eller ”Rock It (Prime Jive)”. Han har en otrolig falsett men normalt en raspig, rockig röst. Däremot blir jag mer och mer förtjust i de låtarna som Brian May gjorde.

Tidigare har jag mest lyssnat på Greatest Hits-samlingarna, och där är det onekligen Freddie som regerar. Av de större succéerna är det väl egentligen ”Who Wants To Live Forever” som är mest känd, där Brian sjunger introt och delar av resten. På det sista albumet Made In Heaven sjöng han delar av låtarna ”Mother Love” och ”Let Me Live”, då Freddie bokstavligen inte längre hann spela in allt innan han gick bort.

På tidigare skivor finns det också många May-guldkorn. Jag gillar den folksångsinspirerade ”’39″ som egentligen handlar om en rymdfärd in i framtiden och passar på att utnyttja Brians utbildning som astrofysiker. En annan höjdare är den märkliga ”All Dead, All Dead” som handlar om Brians katt. Och så ”Sail Away Sweet Sister”, en riktig skön rockballad som borde ha varit mer känd.

Efter Freddie Mercurys död har Brian May fortsatt att spela, ibland solo och bitvis tillsammans med Roger Taylor i vad som återstår av Queen (John Deacon slutade för länge sedan). Jag såg dem spela med Paul Rodgers i 2005-turnén och fick en del prov på att Brian fortfarande har en väldigt bra röst. Han gör en mycket bra version av ”Teo Torriatte”, Queens stämningsfulla ballad som troligen tappade mainstream-appeal genom att sjungas delvis på japanska. Han har också spelat in en egen version av ”Too Much Love Will Kill You”, ursprungligen från Made in Heaven. Och så kan jag inte glömma ”No One But You (Only The Good Die Young)”, Queens hyllningssång till Freddie och den sista inspelning då även John deltog i bandet.

Ja, fast han är mest känd som gitarrist har Brian May onekligen ordentliga talanger som sångare också. Det är också beundransvärt att han är aktiv i djurrättighetsfrågor, att han som sagt är utbildad astrofysiker och byggde sin gitarr alldeles själv. Cool karl.

Det här inlägget postades i Musik och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Meddela mig om nya kommentarer. Du kan också prenumerera utan att kommentera.