Bring Arts 2B

Jag tillhör de som tyckte att Nier Automata var ett utmärkt men inte genialiskt spel. En av höjdpunkterna var designen på 2B, som lyckas blanda anime-kitsch med stilrenhet på ett fenomenalt sätt. När jag besökte Japan fanns flera Nier-figurer i butikerna, men 2B lyste med sin frånvaro. A2 och 9S var det inga problem att hitta, och det fanns också varianter av Kainë och Emil, och, vill jag minnas, den unge japanske Nier. Men 2B var slutsåld överallt. Kanske var det därför som jag började leta, just för utmaningen. Till slut hittade jag en trave på Super Potato i Akihabara och slog till.

bringarts_2b_01

Bring Arts är en av Square-Enix många figurserier och är deras motsvarighet till Figma och Figuarts. De fokuserar främst på företagets egna karaktärer men det finns också andra, som Star Wars-figurer och superhjältar, och även några från Street Fighter. De har ett lite sämre rykte, men det är ju inte som om Figma kommer att få göra 2B, så jag fick hålla till godo med den här.

2B är väldigt detaljerad med alla de typiska dragen. Särskilt håret är extremt skarpt modellerat, och det finns till och med lite textur på fjädrarna kring armarna. Däremot har man förenklat spetsdesignen kring urringningen och längs kjolen, men i den här skalan är det nog omöjligt att återskapa den exakta designen från spelet. Generellt är skulpteringen utmärkt, men Bring Arts har inte lika eleganta leder som Figma och de runda lederna påminner mer om Revoltech. Eftersom hon mestadels är svart blir det inte lika uppenbart, men det ser lite klumpigt ut.

bringarts_2b_02

Den här versionen är fullsmockad med tillbehör, men det blir snabbt bökigt att byta mellan dem. Hon har fem uppsättningar händer och de sitter på vanliga knoppar istället för direkt på kulleden vilket gör dem lättare att ta av. Samma sak gäller huvudet, där hon har tre varianter – dels ett vanligt avslappnat ansikte, dels ett argt sådant, och dels ett utan ögonbindeln. Det här vore inte heller Nier Automata om hon inte hade en alternativ mellansektion utan kjol. Men jag vågade inte byta. Benen satt väldigt hårt och jag ville inte riskera att slita sönder något. Däremot blev midjeleden väldigt sladdrig bara av att ha tagits loss en gång, vilket gör att hon får svårt att stå rakt. Jag lär behöva fixa det framöver, men det känns som ganska dålig kvalité.

2B står förstås inte särskilt stadigt på sina höga klackar, så hon har ett stativ. Det här håller runt midjan på henne vilket är en dålig lösning då de stora grepparmarna är väldigt synliga mot hennes svarta kläder. Bakpå stativet finns också uttag för att koppla in hennes många svävande tillbehör, som i sin tur också har ringar som kan sättas runt dem. Hennes flygande följeslagare är snyggt modellerad men sitter ganska löst på sitt stativ. Förutom de två typiska svärden har 2B också ett spjut och två hjälmformade handskar som kan ersätta hennes händer.

bringarts_2b_03

På det stora hela är 2B en okej figur och på lite håll är hon väldigt bildtrogen. Jag är besviken på en del designval och den allmänt sladdriga kvaliteten, som gör att jag inte gärna vill experimentera med poser och extra vapen. Jag hoppas att min kommande Freya är mer solid, men hon bör åtminstone ha mindre komplicerade tillbehör. Kanske hade det varit bättre att lägga ytterligare en femhundring på den större versionen av 2B som fanns i några butiker, men den här får duga tills vidare.

Lämna ett svar