Brist på mångfald i Lego-land

Jag beställde just en drös tyska fotbollsspelare i Lego. Inte för att jag gillar fotboll (eller Tyskland) särskilt mycket, men för att det erbjuds en hel rad nya ansikten och frisyrer i nya spännande färger. Lego-ansikten med hudfärg tenderar att vara filmlicenser och då är det ofta rätt spejsade figurer eller allmänt arga typer – jag vet inte hur många orakade Lone Ranger-banditer jag har i reservdelslådan. Det här gänget är visserligen delvis orakade men ser allmänt glada ut på trevligt Lego-vis, och så har de också en hyfsad blandning av hudfärger, vilket tragiskt nog fortfarande är uppseendeväckande.

Först var Lego-världen uteslutande gul, och det fortsatte även ett tag när man börjat med licenser som Star Wars och Harry Potter. Men när man lanserade ett gäng figurer baserade på NBA-stjärnor gick det inte längre att låtsas, och det hade varit smått förolämpande att göra Shaquille O’Neal gul. I ungefär samma veva började även andra licensfigurer ha en mer naturlig hudfärg, och Lando Calrissian och Mace Windu blev några av de första färgade Lego-figurerna. Sedan dess har det funnits en blandning, även om svarta har varit underrepresenterade på samma sätt som i de stora filmspektakel som generellt licenseras. Winston Zeddemore, War Machine, Falcon och Finn är i alla fall några bra exempel. Det finns också en del med en ljusbrun färgton, som till exempel Kanan från Star Wars: Rebels, Aladdin och nu senast en hel familj från Rebels.

Men mörkhyade kvinnor är det fortfarande extremt dåligt om. Det är liksom en kombination av få kvinnor och få mörkhyade, och resultatet är rätt nedslående. Först kan jag påpeka att de tjejfokuserade temana är bättre på det här: i Friends är Andrea en av huvudpersonerna och det finns ett gäng sidofigurer med samma hudfärg, i Disney Princess finns Jasmine och i Elves finns Azari. Men deras huvuden passar inte på vanliga Lego-figurer och saknar dessutom variation. Jag hittar Starfire, som är ljusbrun, och sedan Storm (X-Men) och Stass Allie (Star Wars) som allihop ser rätt spejsade ut – bara Storms alternativa ansikte är faktiskt ett vanligt, mänskligt, mörkhyat kvinnligt ansikte. Ett ansikte, av tusentals. I sommar kommer det andra, med Patty Tolan från nya Ghostbusters.

lego_storm

Förutom uppenbara problem med representation och mångfald (som förstås är ett betydligt större problem när man tänker efter) så är det också besvärligt ur ett byggperspektiv. Hittills har jag behövt måla egna ansikten – det är förståeligt när det handlar om blåhudade alver men alltså, svarta kvinnor är inte utomjordingar. Det hade faktiskt varit enklare då, utomjordingar finns nämligen i alla möjliga färger och varianter.

Med tanke på att Ghostbusters kommer att brottas med oändliga kontroverser tror jag inte att det kommer att bli någon jätteframgång, men jag hoppas att Lego försöker och lyckas hitta andra vägar till större mångfald. Kanske via någon licens (Tiana lär väl vara osannolik för Disney-figurerna, men kanske Serena Williams som sportstjärna?), eller så är det kanske dags för ett ickelicensierat tema med verkliga hudfärger?

Lämna ett svar