Bungie lämnar Activision

För mindre än fem år sedan skrev jag om jätteaffären som skulle ge Activision tre Destiny-spel och tre expansioner, mot en motprestation på femhundra miljoner dollar. Det var en lite märklig affär redan då. Bungie hade krånglat sig loss från Microsoft eftersom de var trötta på att enbart göra Halo-spel, sen gjorde de ändå enbart Halo-spel ett tag till trots att de var fristående, och sen skrev de alltså ett avtal med Activision om att enbart göra Halo-spel med flerspelarupplägg och ett annat namn de närmaste tio åren.

Och nu är alltså hela avtalet brutet. Bungie har återigen brutit sig fria och har dessutom på något märkligt sätt behållit rättigheterna till Destiny-varumärket. Och ingen begriper något.

Vad får Activision ut av det här? Destiny 2 gick förvisso bara halvbra och fick en rejäl dos rättvis kritik i efterhand eftersom det var fullproppat av modernt lurendrejeri, men, lurendrejeri är ju liksom Activisions grej. Och halvbra med Activisions mått mätt är fortfarande mer än vad de flesta andra kan hoppas på. Nu äger de inte längre Destiny. De har också lagt ner Guitar Hero och Skylanders nyligen, och har bara pliktskyldigast gjort något med Crash och Spyro på sistone. Annars är det Blizzard-delen av företaget som fortfarande producerar spel, även om de schabblat till det på sistone med mobilt Diablo. Och Blizzard har aldrig varit en högpresterande studio vad gäller kvantitet i vilket fall som helst. Så ska det bara vara Call of Duty för all framtid? Fem av deras studior jobbar redan med serien, vilket är en bisarr tanke till att börja med. Bokstavligen alla ägg i en korg.

Och vad tänker Bungie göra? Uppenbarligen såg de till att äga Destiny och med alla miljoner sålda exemplar finns det onekligen en klar potential att fortsätta på inslagen bana. Hur det här kommer att påverka det allmänna loot box:andet är svårt att säga. Utan Bobby Koticks ondskefulla översyn kanske det blir mindre sånt, men kanske blir den ekonomiska realiteten att Bungie behöver pengarna själva. Kanske kommer det här att innebära att Destiny fortfarande tuffar på men att Bungie skapar något nytt vid sidan om. Eller så kommer det att visa sig att Destiny, utan Activisions marknadsföringsmiljoner, bara blir ännu en i mängden av speltjänster och självdör.

Ska man vara krass finns det kanske en anledning till att både Microsoft och Activision valde att låta dem gå. Kanske är de bara ohyggligt jobbiga att ha att göra med. Annars kan man ju tycka att en ny partner hade stått på tur redan.

Oavsett vilket så påverkar det inte mig, jag har inte spelat en sekund av Destiny och planerar inte att göra det heller. Jag hoppas bara på att något nytt och spännande kan komma av det här. Men märkligt är det ändå, minst sagt.

lego_destinysbounty
Och ingen bild på Destiny har jag sparad så det får bli Lego-skeppet Destiny’s Bounty istället.

Lämna ett svar