Butterbulle!

Ett relativt lokalt matfenomen i Skellefteå-trakten, tillsammans med parisare, Västerbottensost och den enda sanna definitionen av plättar, är butterbulle, ibland kallad krämbulle vilket dock krockar med ett annat bakverk.

Butterkaka är ganska konkret definierat i övriga landet. Det är ett gäng vaniljbullar ställda i en form så de sitter ihop som en enhet, med en massa vaniljkräm. Krämbullar är runda vetebullar med insprutad vaniljkräm och doppade i socker.

butterbulle

Butterbulle är en slät vetebulle med insprutad vaniljkräm och sedan ett rejält lager glasyr ovanpå. Den är alltså ganska lik krämbullen. Så vitt jag vet tillverkas den inte i hela landet, om ens någon annanstans än Skellefteå. Därför passar jag gärna på när jag är där. Den är nämligen himla god.

Det hela blir ännu mer komplicerat då butterbulle även existerar i en större variant, gjord att skäras i tårtbitar…

Annat mums man kan köpa i trakten innefattar också Norrmejeriers chokladmjölk (snäppet godare än ljus Pucko), wienerbrödgrottor med grädde och förstås extralagrad Västerbottensost som bara finns på mejeriet i Burträsk.

Det här inlägget postades i Mat. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Meddela mig om nya kommentarer. Du kan också prenumerera utan att kommentera.