Cirkeln som dödar Photoshop

Jag köpte nyligen en ny Wacom-ritplatta för att fortsätta utveckla mitt tecknande. Det var en dyr historia, 4000 kronor kostade den. Men så har den också extremt bra precision. Det blev också en ny dator till slut, eftersom min gamla började vara racklig. Så det kändes rimligt att även uppgradera Photoshop. Jag har kört på en gratisversion av CS2 som släpptes för en massa år sedan, men nu finns Photoshop Elements som utelämnar en del av de värsta verktygen från proffsversionen som numera bara går att prenumerera på.

Problemet är att Windows 10 är fullständigt trasigt för Wacom-användare. Sorry, men så är det. Det finns en massa inbyggda funktioner för att använda ritplattor och touchskärmar, men de förstör bara. Särskilt i kombination med Photoshop. När man nuddar ritplattan med pennan utan att direkt flytta den, till exempel om man vill rita små detaljer, tolkas det som att man håller in pekaren och då vill Windows att det ska vara en högerklickning, som öppnar en penselväljare. Det här är förbannat irriterande och förstör hela ritflödet.

Lyckligtvis går det att stänga av. Eller? Inte i första taget, i alla fall. Ett sätt är att starta Wacom Desktop Center och ändra i inställningarna för pennan så att Windows Ink inte används. Men då försvinner hela tryckkänsligheten som är hela poängen med en ritplatta, så det duger inte. Jag fick dock veta ett annat alternativ, men det är banne mig inte lätt att hitta. Söker man på ”penn” i Windows-menyn hittar man ”Penninställningar”, som leder till en flik med ”Penna & Windows Ink”. Man skulle kunna tro att ”Ignorera tryckinmatning när jag använder pennan” skulle styra det här, men inget händer när jag togglar den.

Nej, det jag behöver finns under den gamla Kontrollpanelen. Så jag öppnar Kontrollpanelen, men om man har kategorier finns inget om pennor där. Man måste ändra till stora ikoner, då finns ”Penna och pekskärm” som öppnar en klassisk inställningsruta. Alright. här finns ”snärtningar”, som jag stängde av eftersom det är dumheter. Det finns också en tydlig inställning för ”Håll ned”, som motsvarar högerklickning, vilket alltså orsakar mitt problem. Jag går in på inställningar och bockar av att funktionen överhuvudtaget ska användas. Så! Problemet försvinner i Photoshop.

En kort stund, sedan dyker det upp igen! Och inställningen har inte ändrats. Wacom-rutinerna är uppdaterade, datorn är omstartad. Jag vet inget mer att göra, förutom att kasta 15000 kronor datorutrustning ut genom fönstret. På grund av det här går det inte att rita i Photoshop och jag måste använda ett annat program för det (just nu gratisprogrammet Krita). Jag kan inte heller byta från Photoshop eftersom alla mina spelkort har textlager som bara fungerar där, och det vore ohyggligt tidskrävande att göra om allt från scratch. Till råga på allt är det snart dags att betala för Elements och det känns vansinnigt hånfullt när den viktigaste funktionen vägrar fungera.

Jag vet inte vem som är mest inkompetent här. Wacom, för att de inte kan göra en inställning som helt ignorerar Windows 10. Microsoft, för att inställningarna inte verkar ta, när jag väl har hittat dem. Eller Adobe, för att den vedervärdiga menyn inte går att stänga av. Jag skulle helst be dem alla dra åt helvete. Om jag bara kunde.

wacom_photoshop_circle

Lämna ett svar