Dagen då musikspelen dog

Nu är det slut… över. Idag släpptes den sista nerladdningsbara låten till Rock Band och satte stopp för fem och ett halvt år av regelbundna uppdateringar varje vecka, en prestation som lär stå sig ett bra tag. Sist ut blev Don MacLeans ”American Pie”, en låt som många säkert känner till bättre via Madonnas cover, eller kanske via Weird Al Yankovics parodiversion som handlar om Star Wars: The Phantom Menace. Och trots att det knappast är en rocklåt så passar den ju extremt bra i sammanhanget, nu när musiken tar slut… för den här gången.

För jag är övertygad om att det kommer att bli lönsamt att släppa musikspel igen, när alla har hunnit bli sugna igen. Kanske med ett smartare sätt att fixa instrumenten, för det var onekligen dyrt och omständligt att skaffa sig en hel orkester. Jag har bokstavligen fått rådda hela settet fram och tillbaka till vänner och bekanta och sedan ägna en halvtimme åt att koppla ihop allt och trimma timingen på respektive tv. Det har varit mikrofonstativ och högtalarkablar om vartannat, rundgång och silvertejp. Kort sagt har hela cirkusen runt omkring spelet gett ännu lite mer smakprov på rocklivet, även om det kanske var oplanerat av Harmonix.

Min låtlista är på närmare 300 låtar, plockade från alla spelen plus en rejäl uppsättning nerladdade sådana, och själv föredrar jag förstås numera de pianotunga låtpaketen från Billy Joel och Queen. Men om man ska balansera mina keyboardbehov med att hitta låtar som uppskattas av resten av bandet – ingen gillar en soloartist – så är det följande stycken som brukar erbjuda de allra bästa Rock Band-sessionerna:

10. We Are The Champions (Rock Band 3 DLC)
Utmanande men lagom överkomlig på piano, och en låt som alla kan. Väldigt passande att köra allsång på.

9. Through the Fire and Flames (Rock Band 3 DLC)
Att ta sig genom den här legendariska låten är en pärs, nästan oavsett svårighetsgrad. Det brukar inte bli någon höjdarpoäng, men alla uppskattar att ha klarat sig hela vägen. Förutom den som råkade välja en alldeles för svår nivå och fick slita ihjäl sig.

8. Livin’ on a Prayer (Rock Band 2/Rock Band 3 DLC)
Ett klassiskt basspår och en enveten synthslinga sätter stämningen direkt, och det finns sedan något för alla. Den uppdaterade versionen med keyboardstöd och stämmor är förstås att rekommendera. Klar allsångspotential även här.

7. Abbey Road Medley (The Beatles: Rock Band DLC)
Det givna spåret för att avsluta en omgång i The Beatles: Rock Band. Det här geniala och halvgalna medleyt har allt… eller hade åtminstone haft det om spelet hade haft keyboard. Det är inte lika utmanande som Through the Fire and Flames, men det är på samma sätt en speciell upplevelse att traggla sig igenom den med fullständig banduppsättning.

6. The Middle (Rock Band 2)
Lite av lillabrorsan till Mr Brightside med lite mer melodisk sång och de karaktäristiska trumstoppen i refrängen som främsta spelargument. Jimmy äter världen var en given låt varje gång Rock Band 2 spelades men har fallit bort lite på sistone.

5. All You Need Is Love (The Beatles: Rock Band DLC)
Stämsången är den främsta anledningen att spela den här låten, men den erbjuder en hel del knivigt instrumenttrixande också. Ursprungligen en Xbox-exklusiv extralåt som senare blev tillgänglig för alla, och en av de allra roligaste att spela i The Beatles: Rock Band.

4. Miami 2017 (See the Lights Go Out o Broadway) (Rock Band 3 DLC)
Jag föredrar möjligen Piano Man och Scenes from an Italian Restaurant, men bland Billy Joel-spåren fungerar den här bäst på fullt band. Kanske lite väl långt pianointro, men fullt ös när det väl kommer igång. Som pianist är den här svårslagen, med en svår men hanterbar melodi och många relativt enkla ackord. Det är bara start- och slutsolona som fortfarande är omöjliga att pricka in.

3. Mr Brightside (Rock Band DLC)
En av de allra mest spelade låtarna i Rock Band-historien, åtminstone häromkring. På högsta nivåerna är gitarr- och trumspåren en ordentlig utmaning som kräver fingerfärdighet respektive uthållighet i massor. Att hänga med i den entoniga men ljusa sången är också något som skiljer agnarna från vetet.

2. Bohemian Rhapsody (Rock Band 3)
En av tidernas största låtar är också en av tidernas bästa spellåtar. Den här låten har bokstavligen allt, och på ett fullständigt band med tre sångstämmor är den oerhört rolig, särskilt om man sätter hela körsekvensen med Bismillah! No, we will not let you go! Gitarristen får vänta ett bra tag men har sedan några riktigt sköna partier, och för en pianist finns det att jobba med hela vägen.

1. Run To The Hills (Rock Band/Rock Band 2 DLC)
Originalversionen som fanns för nerladdning är förstås att föredra framför det första spelets cover. Det här är essensen av Rock Band-upplevelsen med fantastiska spår för alla spelare, men allra bäst faktiskt för trummisen. Galopprytmen gör att jag gärna offrar axlar och rygg för att spela den stämman i ett vilt flaxande av lemmar och trumpinnar. En strålande rockklassiker som alltid inbjuder till allsång och så slutar den förstås med en Big Rock Ending där alla blir som galna på sina stackars plastinstrument.

2 tankar kring ”Dagen då musikspelen dog

  1. Mikael Inläggsförfattare

    Rock Band Network hänger kvar på Xbox, till PS3 krävs dock att Harmonix publicerar och det slutar de med. Frågan är också hur stor motivationen på RBN kommer att vara framöver.

  2. Joakim

    Ordentligt tråkigt. Men att det är den sista nedladdningsbara låten till Rock Band stämmer väl inte riktigt? Det är den sista som släpps av Harmonix själva, men Rock Band Network hänger väl kvar?

Lämna ett svar