Datorn lever på sparlåga

Hmmm. Hm. Hmmmmm. Klick hmmmm.

Datorfelsökning är något av det jobbigaste jag vet. En gång i tiden var jag riktig datorpulare som satt och joxade i bat-filer till höger och vänster, men nu vill jag bara att allt ska funka. Den senaste tiden har datorn strulat mer och mer. Till slut verkar jag ha lokaliserat felet till något med RAM-minnet. I min dator har jag två 1-gigabyteskort och två 512-megabyteskort. Som felsökning provade jag att plocka ur båda ettorna och flytta 512-orna till förstaplats. Då gick det utan problem, om än segt. Jag har haft datorn igång i flera timmar i sträck, komprimerat film, kört lite World of Warcraft (så bra det nu går på 1 gig minne). Så provade jag att låna ett 1-gigabytes minne av en kompis. Kopplade in det också på plats tre. Inga problem att köra på två gig totalt. Fungerar också bra ensamt på plats ett. Testade med alla tre 1-giggarna och datorn startar inte ens. Det vill säga att strömknappen inte reagerar. Det fungerar inte heller med en gammal etta, den lånade ettan och de båda 512-orna. Jag plockar ur allt och sätter i en av mina gamla ettor. Datorn startar men får blåskärm när Windows kommer igång, först på en gång och sedan två gånger i följd exakt när jag försöker starta Opera. Jag utgår från att det var det kortet som krånglade, stoppar i det andra istället. Datorn får återigen ingen ström. Jag tar bort allt och stoppar in mina två 512-or. Och det fungerar igen.

Eftersom båda mina 1-giggare strular blir det svårt att felsöka vidare. Jag vet att ingen av dem fungerar på egen hand men jag vet inte varför, och det känns osannolikt att båda skulle ha gått och dött samtidigt. Dessutom fungerade de utmärkt enligt Memtest. Jag har inte heller lyckats hitta en fungerande konfiguration för totalt tre gigabyte, så jag vet fortfarande inte om det är något strul med minnesallokeringen över 2 gigabyte som spökar, även om det i så fall är konstigt att ettorna inte klarar sig på egen hand. Jag är fortfarande lite skeptisk till den där kondensatorn på moderkortet (en halvstor mellan minnena och processorn) som ser rostig/batterisyrad ut på toppen.

Alternativen nu? Att hitta ett till gig DDR2-minne att testa med, att köpa helt nytt DDR2-minne och riskera att det ändå är moderkortet så jag måste köpa nytt (och därmed skaffa nytt minne också eftersom det troligen är DDR3 på det), eller köpa nytt moderkort och minne på en gång. Men eftersom jag är halvpank just nu med Transformers-konventet på gång så är inte alternativ tre särskilt genomförbart just nu.

Tips och kommentarer mottages tacksamt här eller på mikael snabel-a beardednerd.se, återigen.

Lämna ett svar