De 33 bästa låtarna i Final Fantasy (del 3)

Vem som helst som skriver en lista över de bästa låtarna i Final Fantasy-seriens historia kommer troligen att märka att antalet låtar på listan är direkt proportioneligt med antalet timmar man har tillbringat i respektive spel. Så också för mig, och det är nog naturligt. Varje spel (förutom Final Fantasy XIII och dess bastarder, hävdar jag bestämt) har massvis av klassiska melodier och strålande kompositioner, mestadels signerade Nobuo Uematsu, så det är mest en fråga om vilka man har starkast känslomässiga band till.

Med det sagt, här är min lista över de bästa kompositionerna i Final Fantasy och vart de låter allra bäst, utan inbördes ordning.

”Main Theme” (FF4)
Egentligen har jag spelat Final Fantasy IV oförskämt lite, men det här stycket har definitivt fastnat. Båda versionerna på Vocal Collections (”Long Distance”) och Celtic Moon är utmärkta men originalversionen i Nintendo DS-spelet är faktiskt riktigt, riktigt bra också.

”Opera House” (FF6)
Som en dassig MIDI-version på min första PC, cirka 1996, var det låten som öppnade mina öron för Final Fantasy innan jag ens hade spelat Final Fantasy VII. Särskilt Celes motiv, i sången ”Aria de Mezzo Carattere” är en klassisk passage. Det skulle dröja länge innan jag kunde uppleva den i själva spelet, men SNES-plonket, hur ambitiöst det än är, bleknar i jämförelse med den 23 minuter långa operetten på Original Game Concert från 1989, liksom den komprimerade men extremt polerade versionen på Final Fantasy Orchestral Album från 2012.

”Tina’s Theme” (FF6)
Det här är troligen melodin de flesta kommer ihåg från Final Fantasy VI; efter en mystisk inledning vandrar tre magitekrustningar genom snön mot Narshe. Den placeras ofta ihop med ”Opening Theme” men stycket står bäst på egna ben i orkesterframförandet från 20020220, konserten och skivan från just det datumet.

”J-E-N-O-V-A” (FF7)
Final Fantasy VII bjöd på en fantastisk uppsättning stridsmusik, från början till slut. Den här mystiska synthslingan passade perfekt när man slogs mot det genetiska missfostret Jenova. En ännu mäktigare rockversion finns på The Black Mages.

”Main Theme” (FF7)
Ledmotiven som spelas på världskartan (på den tiden det fanns världskartor… morr…) tenderar att vara bland de bästa i serien. Liksom det i Final Fantasy IV är det här ett mästerverk. Det är sällan man är ute och springer tillräckligt länge för att avnjuta hela, men ”Main Theme” är en av Uematsus bästa kompositioner som bara växer steg för steg. Bäst version är orkesterversionen på Reunion Tracks/Orchestral Album.

”World Crisis” (FF7)
Slutscenerna i Final Fantasy VII är mäktiga i sig och inkluderar stycken både från Tifa och Aeris, men det är i den sista delen som det blir riktigt magnifikt, när Lifestream blandar sig i leken. Vad jag vet har det här stycket aldrig orkestrerats om, men det är fantastiskt direkt från spelet.

”Final Fantasy” (FF8)
Redan 1987 skrev Nobuo Uematsu vad som skulle bli det bästa stycket i serien. I hemsk NES-MIDI, i orkesterimitation på SNES, orkestrerad version, som sången ”Pray” från Vocal Collections, i märklig pojksopranversion på Phantasmagoria, som slutkläm på det magnifika introt i Final Fantasy XII, som julversion, det spelar ingen roll. Melodin håller för vad som helst. Den allra bästa versionen är dock från slutet av Final Fantasy VIII, där de mäktiga trummorna gör den pampigare än någonsin. Som separat del har stycket spelats på More Friends och 20020220 men störs lite av applåder i båda fallen.

”You’re Not Alone” (FF9)
Tillsammans med ”Freya’s Theme” ett bra exempel på de lite mer kreativa melodierna från Final Fantasy IX. Som ett av Zidanes ledmotiv dök det främst upp i en minnesvärd sekvens. De orientaliska instrumenten och gitarren ger en väldigt unik känsla.

”Suteki Da Ne” (FF10)
Efter ”Eyes on Me” och ”Melodies of Life” var det självklart att det skulle vara en sång även i tian. ”Suteki Da Ne” är lite udda och framförs på ett lite udda sätt av Rikki, men den är absolut inte dålig, om än med grov marginal den sämsta av de tre. Men jag förlåter Rikki det mesta efter att hon gjorde en sångversion av ”Aeris’ Theme” på singeln för den här låten. Finns bland annat på 20020220.

”The Royal City of Rabanastre ~ Town Ward Upper Stratum” (FF12)
Musiken i Final Fantasy XII har en del tydlig inspiration från Star Wars i sin pampighet. Den här musiken spelas under en stor del av det tidiga spelet och var både varierad och mäktig för att hålla intresset uppe. Efter ett par minuter skiftar motivet ordentligt och blir ännu mäktigare.

”A New Hope/Sultana Dreaming” (FF14)
Ledmotivet som spelas i Ul’Dah är fantastiskt. Det påminner en del om Joe Hisaishis musik för Studio Ghibli, särskilt i den lugnare nattversionen ”Sultana Dreaming”. Dagversionen ”A New Hope” är nästan hopplöst pampig, men samtidigt så medryckande att man bara måste älska den. Jag fortsatte nästan att spela Final Fantasy XIV bara för den här musiken. Värt att påpeka är att den här musiken bara finns i det specifika soundtracket för A Realm Reborn. I den tidigare versionen av spelet var det ett betydligt sämre stycke.

Och nu när jag har tipsat om all denna musik vore det väl oförskämt om jag inte berättade var man kan få tag på den lagligt? En gång i tiden var det enda alternativet importskivor för 250 kronor styck, men post-Itunes går det att hitta många av sina guldstycken rent löjligt billigt (77 kr för hela Grande Finale!). Vill du istället äga originalen så finns de i de flesta fallen på CDJapan då Square-Enix släppte nytryck av mycket av sin katalog. Håll till godo!

Arrangerade soundtrack:
Final Fantasy IV: Celtic Moon – Itunes
Final Fantasy V: Dear Friends – Itunes
Final Fantasy VI: Grand Finale – Itunes

Originalsoundtrack:
Final Fantasy VII Original Soundtrack – Itunes
Final Fantasy VIII Original Soundtrack – Itunes
Final Fantasy IX Original Soundtrack – Itunes
Final Fantasy XI Original Soundtrack – Itunes
Final Fantasy XII Original Soundtrack – Itunes
Final Fantasy XIV: A Realm Reborn Original Soundtrack – CDJapan

Blandningar:
Final Fantasy 20020220 – Itunes
Final Fantasy: Pray (lycka till!) – Amazon
Final Fantasy: Love Will Grow – Play-Asia
Final Fantasy Orchestral Album – CDJapan
The Black Mages – CDJapan

Lämna ett svar