Delikatesser från norr

Äntligen hemma efter en vecka i Skellefteå. Förutom lugn och ro blev det tillfälle att köpa på sig och/eller förtära ett par saker som inte vanligtvis förekommer på mina breddgrader.

* Norrmejeriers chokladmjölk – jag har skrivit om den förut men det här är verkligen kungen av sockrad kakaodryck. Jag tror den lilla extra finessen ligger i att den inte smakar sämre när den är ljummen, som Cocios motsvarighet.

* Butterbulle – den smockfulla krämbullen med glasyr ovanpå är en lokal specialitet som jag vill försöka avnjuta när jag har möjlighet. Synd att den inte går särskilt bra att lagra eller frakta.

* Old El Paso tacomix – visst, den förekommer i teorin i enstaka butiker även här men det är ställen jag oftast inte far till. Så bäst att köpa den bästa kommersiella tacokryddan när man är där.

* Carneval – de här finska kexen har inte ens Västerbotten i sin kulinariska repertoar, men föräldrarna hade varit i Österbotten (i Finland) och passat på att handla dessa himmelska kex med smaksatt glasyr.

Och slutligen, sist men absolut inte minst:

* Åkerbärssylt – som jag har letat! Bokstavligen en delikatess som mer eller mindre är värd sin vikt i guld, hoppas jag. Jag vill minnas att åkerbär är något utöver det vanliga men jag har inte fått möjlighet att smaka det på väldigt, väldigt länge. Jag ska definitivt se till att testa framöver.

Lämna ett svar