Den bräckliga skattkistan Xbox 360

Under några år var Xbox 360, tack vare Xbox Live Arcade, det absolut bästa stället för smarta, originella och/eller allmänt fräscha retroupplevelser. PC och Steam hade knappt kommit igång och Playstation 3 stapplade fram sina första år, medan Microsoft knöt till sig mängder av nutidens hetaste indiestjärnor. Det var helt enkelt en skattgömma som väntade på att utforskas, för 90 kronor åt gången. Allt eftersom åren gick fick konsolen också mängder av HD-versioner och konverteringar av extremt efterlängtade spel. Äntligen kunde man köpa definitiva versioner av gamla favoriter – trodde jag. Men med facit i hand blev det en återvändsgränd. Visst, vi fick en himla massa spel i läckra 720p-versioner. Men sen då? Xbox One (och inte heller Playstation 4) är inte bakåtkompatibel, så all denna härlighet blir kvar på en konsol som snart är tio år gammal och som generellt har en livslängd på hälften av det.

Alltså, kollar man på en lista över spelen är det smått ofattbart:

‘Splosion Man
Bastion *
Bionic Commando Rearmed *
Bomberman Live
Braid *
Brothers: A Tale of Two Sons *
Bubble Bobble Neo!
Castle Crashers *
Castlevania: Harmony of Despair
Catan
Child of Light *
Darkstalkers Resurrection
Duck Tales: Remastered *
Dungeons & Dragons: Chronicles of Mystara *
Dust: An Elysian Tail *
Fez *
Garou: Mark of the Wolves
Guardian Heroes
Gunstar Heroes
Hard Corps: Uprising
Ikaruga
Jojo’s Bizarre Adventure HD
King of Fighters ’98 Ultimate Match *
King of Fighters 2002 Ultimate Match *
Limbo *
Marvel vs Capcom 2
N+
Outland *
Pacman Championship Edition DX
The Pinball Arcade *
Prince of Persia Classic
Puzzle Quest
Radiant Silvergun
Raystorm HD
Rez HD
Scott Pilgrim vs The World
Shadow Complex
Soul Calibur
Spelunky *
Street Fighter III: Third Strike
Strider *
Super Meat Boy *
Terraria *
Trials Evolution *
Virtua Fighter 5: Final Showdown

Många (de som är markerade med *) finns även på PC eller åtminstone på nyare konsolformat, så de klarar sig ett tag till. Men många har bara släppts till samtida format, och när Microsoft och Sony oundvikligen stänger ner de här tjänsterna om några år, då går det bara att spela de här spelen tills själva konsolerna dör. Vilket kan hända betydligt tidigare än så.

Och då är de här spelen borta, i vissa fall igen, i väntan på kanske ännu en nyutgåva. I vissa fall kommer det inte att hända alls, där licenser står i vägen (Marvel vs Capcom 2 eller Scott Pilgrim) eller där utgivaren kanske har försvunnit. Kanske kan emulatorer rädda oss (samtliga 360-spel är förstås rippade sedan länge men så vitt jag vet finns det ingen emulator ens i närheten av att fungera).

Med tanke på hetsen kring Flappy Bird, där mobiltelefoner som hade det oerhört värdelösa spelet installerat helt plötsligt blev supervärdefulla, så vore det kanske en bra idé att köpa sig en fräsch Xbox 360, fylla den med alla dessa höjdarspel, och sen bara hålla på den. Men samtidigt, med tanke på problematiken, så vore det en väldig chansning att försöka tjäna pengar på en Xbox 360 om sisådär tjugo år.

Det här inlägget postades i Retro, Spel, Xbox 360. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Meddela mig om nya kommentarer. Du kan också prenumerera utan att kommentera.