Det kan bli dyrt med Transformers i år

Det senaste året har jag nästan helt och hållet sluppit köpa Transformers. Det beror på flera anledningar. Dels släpptes den senaste filmen, och det är nog inte någon större överdrift att säga att den var motbjudande i sin design. Dessutom blev jag direkt tvär när Michael Bay kaxigt hävdade att han skiter i kritik eftersom alla ändå går och ser den. Sagt och gjort: jag har inte sett den och tänker inte göra det förrän den blir löjligt billig. Men på så sätt slapp jag merparten av alla figurer.

Annars hade Hasbro ett rätt bra år, fyllt med intressanta utgåvor. Figurer som Arcee och Brainstorm återvände fullständigt oväntat och fick strålande figurer. Det beror mycket på serietidningen som går från storhet till storhet… om den bara kunde släppas i samlad utgåva lite oftare. Men det är definitivt anledningen till att många gamla klassiker har fått nytt liv. För mig blev det Skids och Cosmos, som båda tillhör favoritgängen. Jo, och förstås Masterpiece Smokescreen men han släpptes 2013. I övrigt har jag skalat ner på samlandet rejält. Nu ska det mycket till för att jag ska köpa något. Det räcker inte med en strålande figur.

2014_transformers

Och såna har ju släppts. Som tur i oturen kunde jag hoppa över alla. Vi fick Masterpiece Soundblaster, en variant av Soundwave i svart, som dessutom innehöll Ratbat. Den senare ville jag ha, men inte för 1500 kr. Sen kom tre giganter: Wheeljack, Bumblebee och Ultra Magnus. Men även om de var av samma höga kvalitet som alltid så lät jag bli. Nu runt årsskiftet började också nästa serie, Combiner Wars, som har potential för många småfavoriter.

Men i praktiken är det bara några stycken som är intressanta längre. Smokescreen och hans gäng från Rock & Roll Out (Tracks, Skids, Grapple och Hoist – kanske skulle jag kunna sträcka mig till att inkludera Bumblebee där också). Blaster och hans gäng från 1/88 (Perceptor, Cosmos, Powerglide, Seaspray, Warpath och Beachcomber). Predacons (Razorclaw, Rampage, Tantrum, Headstrong och Divebomb). Protectobots (Hot Spot, Blades, First Aid, Streetwise och Groove). Och så en handfull lösa figurer (Sky Lynx, Shockwave, Soundwave…). Det är allt… och med tanke på hur många det finns att välja på så springer jag inte på nya versioner särskilt ofta.

Under 2015 så vet vi hittills några som kommer att bli intressanta. Protectobots ska släppas i Combiner Wars-serien, och även om den inte har imponerat hittills så kan jag aldrig motstå Hot Spot. Det ska tydligen komma en Masterpiece Tracks, vilket skulle vara alldeles utmärkt i hyllan bredvid Smokescreen. Och så finns en outsider i form av Japan-exklusiva Star Saber, vars originalgestalt jag fastnade för tidigare, som snart kommer som Masterpiece också han. De fortsätter också att släppa småversioner av gamla smårobotar, nu härnäst Powerglide och Warpath, som lär bli intressanta.

Lämna ett svar