Det trevliga fenomenet omvändbara omslag

Tänk så många gånger man köpt ett spel som visar sig vara mästerligt på alla sätt och designmässigt perfekt… tills man kollar på omslaget. Det är inte undra på att det finns otaliga topplistor över världens fulaste omslag (där Mega Man 1 till amerikanska NES alltid vinner), för det är inte alltid rätt folk som designar dem. Ofta är det helt fel folk. Någon som inte alls gillar spel, har noll känsla för design och som sitter i Photoshop som han lärde sig i en kvällskurs för att slänga ihop något på order av en hel kommitté som vill ha en specifik bild. Något som är häftigt. Något som säger allt om spelet (på gammalt klassiskt filmpostersätt, det vill säga att allt ska vara med på ett kollage). Gärna någon som är arg, även om spelet i sig är genomsnällt (se bara på alla Kirby-spelen).

Men på sistone finns ett motmedel mot det här. Idén är inte ny. I exempelvis Kanada säljs visst många spel med omvändbara omslag för att kunna ha både ett engelskt och ett franskt utan att behöva tillverka dubbla upplagor. Men en del smarta utgivare har kommit på att den där andra sidan kan användas för lite trevlig artwork eftersom många fodral är genomskinliga. Eller så kan de använda den till ett alternativt omslag, utan jobbiga logotyper och varningstexter och åldersgränser. Med bara lite grym artwork.

På ett så enkelt sätt kan man ta de här spelen, inte de värsta omslagen av sitt slag men definitivt inte representativa för det spektakulära innehållet:

Och förvandla dem till något betydligt trevligare:

Skulle du sedan vara en av de hemska personer som slänger bort fodralen så går det ju, om inte annat, att använda som miniposters eftersom artworken fortsätter på baksidan.

Lämna ett svar