Disney hjärta Lucasfilm

Oj. Att Disney köper Lucasfilm med allt vad det innebär av Star Wars-rättigheter, Industrial Lights & Magic-expertis, Skywalker Sound och troligen alla merchandise-rätter var oväntat. Visserligen var det oväntat när de gjorde samma sak med Marvel, men onekligen är Disney på krigsstigen och vill bli en mediagigant, inte bara för de filmbolag de redan äger.

Ryggmärgsreflexerna var förstås väntade. ”Nu blir Star Wars ännu mer kommersiellt och exploaterat!” ”George Lucas har svikit oss!” Och så vidare. Jag känner mig däremot rätt positiv till det hela. Dels för att jag inte bryr mig så värst mycket om Star Wars oavsett, men dels eftersom George Lucas redan har svikit fansen om och om och om och om igen, i cirka tjugoåtta års tid. Förutom att hitta på ett kickass-universum så är karln tämligen inkompetent när det gäller att göra film, och ju mer han var inblandad desto sämre blev det generellt. Att han nu blir en ”kreativ konsult” på de kommande film sju, åtta och nio, kan bara vara positivt för kvalitén.

Förutom den ökade konsolideringen som ytterligare koncentrerar makten i Hollywood till några få aktörer så finns det många positiva bieffekter av ett övertagande. Låt mig spekulera lite, när det gäller områdena film och spel.

Ja, att det blir tre nya Star Wars-filmer är alltså klart. Där kan det bli spännande. Den inofficiella officiella handlingen i sjuan till nian var ju de böcker som släpptes, om hur Luke bygger upp jediordern igen, om Leias och Hans tvillingbarn och så vidare. Jag vet inte om de böckerna byggde på Lucas planer till att börja med, men det skulle kunna vara ett alternativ. Samtidigt är ju den historien redan berättad, och vad jag minns av den boken jag läste så var det inget direkt storslaget. Så vi får se vad de kommer att handla om.

Däremot är jag inte alls orolig för att Disney på något sätt skulle göra Star Wars ”barnsligare”. Ursäkta, men mognadsgraden på Disneys/Pixars filmer är generellt betydligt högre än något som Lucasfilm spottat ur sig, originalfilmerna inkluderade. Den dagen en Star Wars-film är tänkvärd på samma sätt som Lion King, Toy Story 3 eller Wall-E kanske jag ändrar mig. Kanske är det precis vad som kan hända framöver.

En bieffekt blir också att Disney kommer att äga både Pixar och Industrial Light & Magic. En av branschens bästa animeringsstudior och en av branschens bästa effektstudior kan säkerligen få en del sjyssta synergieffekter. De har också tillräckligt olika inriktning för att inte kannibalisera varandra.

Vad gäller spel så finns det också positiva drag. Disney har på senare år tagit spel mer och mer på allvar, medan Lucasarts snarare har gjort tvärtom. Trots att man sitter på en skattkista av populära IP:n har det handlat om Star Wars, Star Wars och Star Wars. Kanske kan Disney sparka igång lite ny utveckling.

Som en liten sidoparentes kan också nämnas att det här kan påverka samarbetet med Hasbro. Hasbro äger ju rättigheterna till Star Wars-leksaker, vilket är en av deras mer lönsamma serier, och det har även bidragit till crossovers som Star Wars Transformers (som visserligen suger enorma mängder getballe). Några har spekulerat i att Disney skulle vilja ge licensen till någon annan, som Mattel. Men det känns ändå osannolikt. Hasbro och deras japanska samarbetspartners Takara har ju faktiskt haft flera samarbeten genom åren med klassiska märken: Star Wars, Marvel… och Disney. Om symmetrin blev vackrare än så skulle jag förmodligen börja gråta.

1 tanke kring ”Disney hjärta Lucasfilm

  1. Nils

    Det skulle på något sätt kännas ärligare mot tittaren ifall Jar Jar digitalt ersattes med Kalle Anka…

Lämna ett svar