DLC-vånda över King of Fighters XV

Nu när hela karaktärsuppsättningen för King of Fighters XV är spikad har SNK börjat hypa annat, som den exklusiva Garou-outfiten för Terry som man får om man förbokar spelet:

Och den ser mycket riktigt cool ut. Det kommer även en till Leona som ersätter hennes bedrövliga moderna behå+byxor med den klassiska jacka+shorts-kombinationen. Eftersom jag spelar både Terry och Leona vore det helt klart önskvärt.

Problemet med den här typen av lockprylar är förstås att de är tänkta att få folk att köpa spelet så snart som möjligt. I vanliga fall hade det kanske inte varit ett problem, men King of Fighters XV släpps i samma veva som Elden Ring, och det finns inte minsta lilla chans att jag kommer att prioritera SNK över From i det här fallet. Därför är det rätt korkat att köpa ett spel dag ett som jag inte kommer att spela förrän jag tröttnar på Elden Ring (cirka 2024 eller så). Men då vet jag inte om jag kommer att kunna få tag på Terry- och Leona-kostymerna och därmed kommer spelet att vara sämre för mig när jag väl skaffar det. Vilket i sin tur leder till att jag blir mindre motiverad att köpa det alls.

Givetvis är hela poängen från utgivarnas perspektiv att försöka få till köp tidigare, innan diverse reor äter upp all vinstmarginal. Men problemet med hela förbokningsgrejen är just att de samtidigt riskerar att sabotera den senare försäljningen. Om utgivarens budskap är ”du skulle ha köpt det här tidigare, nu får du skylla dig själv”, så är det väldigt lätt hänt att jag istället vänder mig till ett annat nytt spel som släpps precis då, där jag åtminstone får ”allt”. Eller så köper jag det och får min upplevelse solkad av att grejer saknas.

Ett exempel på det är Demon’s Souls, som jag förstås inte köpte till Playstation 5 förrän jag hade en Playstation 5, särskilt eftersom det kostade 849 riksdaler och jag inte hade en aning om när jag faktiskt skulle få tag på en Playstation 5. Spelet är ju till 99,9% identiskt med det som fanns vid releasen, men eftersom jag inte köpte det direkt så kan jag nu inte spela en karaktär med den lie som är exklusiv för förbokningar, och det i ett spel som redan har en brist på spännande udda vapen. Det vore överdrift att säga att det förstörde spelet, men min hype fick onekligen en liten törn.

Och det är väl det som är problemet. King of Fighters XV är i teorin ett jättebra spel, men det finns flera anledningar att hoppa över det. En tämligen stor sådan är hela den här grejen med att SNK numera ägs av kronprinsen av Saudiarabien (via ett statligt investeringsbolag) som är en mysig typ i största allmänhet. Lyckas man blunda för det tack vare sin kärlek för SNK (som de facto har ägts av diverse skumma typer genom åren) så är det ändå ett spel med ett nedskalat och lite trist karaktärsutbud. Nu spelar jag normalt en kombination av Terry, Leona, Iori och Kim så jag har inte så mycket att gnälla på, men lite svider det att i princip alla nykomlingarna från 14 har försvunnit utom de tristaste. Det är också ett spel i en genre med massvis av konkurrens, där jag fortfarande inte har tid att spela så mycket Virtua Fighter 5 som jag skulle vilja, och inte heller har hunnit ge mig på Guilty Gear Strive, och egentligen skulle kunna lägga lite mer tid på Street Fighter V.

Då är kanske en sån här brist en liten sådan, men ändå droppen som får bägaren att rinna över.