Doctor Strange – ännu en höjdare

Och så fortsätter Marvels svit av utmärkta filmer med Doctor Strange, ännu en superhjälte som var praktiskt taget okänd bland de stora massorna. Jag menar, jag ansåg mig vara en relativt seriekunnig person och hade förstås hyfsad koll på Hulken, Thor och Iron Man, om inte annat via spel. Men på sistone med Ant Man, Black Panther och Doctor Strange har de gått ytterligare ett steg, och det fascinerande är att filmerna snarare blir bättre.

Här bygger det på en blandning av fantastiska skådisar och fantastiska effekter. Handlingen är väl inte spektakulär utan ganska genomsnittlig, men den har ändå sina poänger och framför allt har alla karaktärer vettiga anledningar att göra vad de gör. Neurokirurgen Stephen Stranges resa från framgång och rikedom till träningsmontage och slutligen ett nytt liv påminner en hel del om Bruce Waynes i Batman Begins, inte minst på grund av den allmänna asiatiska mysticismen. Men Benedict Cumberbatch gör en jättebra tolkning och blandar arrogans och oförsiktighet med en grundläggande godhet och en ganska stor dos ödmjukhet när han inser vad han har att tampas med.

doctorstrange

Även birollerna är utmärkta, med framför allt Tilda Swinton som främsta exempel. Marvels tendens att utforma skurkar som ”vanlig kille med blåsvart grejs i ansiktet” fortsätter med Kaecilius efter Malekith och Ronan, men jag gillar ändå hans karaktär, och Mads Mikkelsen är förstås bra. Även Chiwetel Ejiofor är utmärkt i en ganska tillbakadragen men ändå viktig roll.

Det som ändå imponerar mest är effekterna. Det går knappt en scen utan att det händer något mycket märkligt med världen – visserligen inte konstigt när det handlar om supermagiker. De lyckas sälja idén att Strange och hans kompanjoner har ett helt annat slagfält än Avengers – de slåss mot intradimensionella hot, inte fysiska. Och mycket riktigt tar den här filmen långa kliv förbi tidigare skruvade visuella trippar som The Matrix och Inception.

Jag kan verkligen rekommendera att du ser Doctor Strange på bio. Mer än till och med Avengers-filmerna är det här ett grafiskt spektakel som bör ser i så stort format som möjligt. Men det är samtidigt också en riktigt stabil film. Mycket bra.

Lämna ett svar