Dragon’s Dogma blir F2P

En av förra generationens dolda höjdare var Dragon’s Dogma, en påkostad rollspelssaga med några av tidernas mäktigaste strider. Capcom storsatsade, men spelet sålde blygsamma mängder, åtminstone för en AAA-titel. Det fick en expansion och sen utgick väl alla från att det hade lagts ner. Och så utannonserades Deep Down, ett F2P-rollspel som såg ut som en blandning av Dragon’s Dogma och Dark Souls.

Döm då om mångas förvåning när Capcom utannonserar Dragon’s Dogma Online, ett spel som kommer att släppas på PS3, PS4 och PC. Ett spel som kommer, som namnet antyder, att vara onlinebaserat, och som också kommer att vara F2P.

Låt mig för en gångs skull ignorera denna förhatliga affärsmodell och istället konstatera att det är mycket märkligt. Jag tror absolut att det kan fungera. Dragon’s Dogma hade ju visserligen en handling men upplägget var väldigt typiskt klassiskt rollspel: man samlas i en stad och springer sedan ut på landsbygden för att äventyra. Nästan exakt samma upplägg som Phantasy Star Online och Guild Wars.

Men alltså … Capcom utvecklade redan ett fantasyrollspel med F2P-upplägg. Vad händer nu med Deep Down? Säga vad man vill om Dragon’s Dogma, men att det kommer till PS3 är ett klart tecken på att det inte kommer att vara särskilt optimerat för den nya generationen. Och Deep Down är ett extremt ambitiöst spel som verkligen kändes långt bortom allt annat.

Man kan ju också påpeka att dess producent Yoshinori Ono nu verkar fokusera på Street Fighter V (vilket jag tycker är helt okej). Kan det vara så att Deep Down drar ut på tiden så mycket att Capcom tycker att de kan klämma in Dragon’s Dogma under tiden?

Det är också rätt intressant att även det här spelet släpps enbart till Playstation-formaten och PC. Med det har vi tre Capcom-titlar som inte kommer till Xbox One. Visserligen är det troligen så att spelen kommer att sälja bra i Japan där Xbox One är en icke-faktor, men onekligen har Sony och Capcom en bra relation just nu.

dragonsdogma01

Lämna ett svar