El Shaddai – mästerskap i märklighet

Ett demo på det ytterst märkliga actionspelet El Shaddai: Ascension of the Metatron släpptes till japanska Playstation Store igår och nu har jag hunnit testa. Och jag är förbluffad. Bilderna sade en del men det går inte att jämföra med att se det i rörelse. Jag hamnar mitt i en kolsvart trädgård där träden – eller är det moln – blåser i vinden. Det är som en neontavla från åttiotalet i rörelse. Märkliga ansikten avtecknar sig mot himlen. Så går jag uppför en trappa mot ingenting och hamnar i en kontrastrik miljö där svävande plattformar och mystiska fiender väntar. Det är som en blandning av Okami, Persona, Killer 7 och Rez fast på riktigt högkoncentrerat LSD, och då var de spelen rätt drogliberala till att börja med. Efter en kort tripp där hamnar jag i en sidscrollande värld där tiden skiftar från dag till natt och enorma vågor slår upp för att bära mig vidare. Allt detta till tonerna av ytterst skum gitarrfusion och med ett rätt elegant och utmanande Ninja Gaiden-liknande kampupplägg. Lägg sedan till någon sorts högtravande japansk tolkning av gammaltestamentliga karaktärer och du har ett spel som minst sagt är annorlunda. Och en kort stund med spelet talar för att det har nog med spelbarhet för att backa upp sin extrema estetik. Kanske blir det påfrestande i längden men jag tror att detta kommer att bli ett kultspel.

Uppdatering: finns nu även på japanska Xbox Live, fast du måste ha ett guldkonto där.

Lämna ett svar