En investering i plast

Jag är inte direkt någon aktiehandlare. Jag äger några aktier, men det är mer av ett sammanträffande. Jag arbetade under ett antal somrar på Boliden och hade därför hyfsad koll på vad företaget var värt. I ungefär samma veva som jag slutade en sommar så var aktien historiskt låg, och jag hade några tusen över. Sagt och gjort, jag köpte på mig en klump då de var värda motsvarande cirka 25 kronor. Några år senare var jag arbetslös och då hade aktien gått upp till över 100 kr, så jag sålde hälften. Ytterligare några år senare hade jag pengar över igen och aktien var nere och vände, så jag köpte några till för cirka 40 kr. Det här skulle kunna vara ett matteexempel för att lista ut vad jag har idag, men det är det inte.

På sistone har Boliden pendlat mellan 90 och 100 kr, men jag har inget större behov av att sälja just nu, så det får vänta. Däremot har jag återigen lite pengar över. Men jag är inte särskilt säker på att Boliden kommer att växa så värst mycket. Och jag vet en annan bransch som tenderar att växa – samlarmarknaden för Lego. Särskilt för ovanliga set som inte längre finns i produktion.

Så jag gör ett experiment. På en butik i Östersund fanns det kvar tre Fire Brigade, det maffiga huset jag köpte för cirka arton månader sedan. Då gick det att hitta billigare så jag fnös åt deras 1695 kr. Nu är det inte längre i produktion och priserna stiger sakta men säkert. Eftersom lådorna var rätt slitna efter fyra-fem år på hyllan fick jag ner priset till 1595 kr och köpte de två fräschaste. Alltså en investering på 3190 kr.

Låt oss nu förmoda att jag istället hade köpt Boliden-aktier för samma pengar. Då hade jag varit Tråk-Micke. Tråk-Micke skulle för 3190 kr få 33,212 andelar, ej medräknat eventuella avgifter. Nu ska jag hålla koll den närmaste tiden på vem som gör den bästa investeringen, jag eller Tråk-Micke.

Till en början kan det verka som att jag är betydligt smartare. Redan när jag kommer hem och kollar på Bricklink (som är en ganska bra indikator mellan tummen och pekfingret på vad något är värt) så kan jag konstatera att den billigaste Fire Brigade som går att hitta i Europa (jag räknar inte utanför Europa eftersom tre kilo och stor kartong innebär massor av frakt) kostar 1882 kr och måste skeppas från Polen. I Sverige finns den inte nånstans just nu. Det innebär en värdeökning på runt 18% på en gång.

Dock finns det vissa förbehåll. Skulle jag sälja så behövs det i många fall en avgift (på Bricklink, Ebay eller Tradera). På min bank finns det dock en avgift på sålda aktier, så det är inte enbart förtjänst heller. Sen vet jag inte hur det är med skatt på privat försäljning, det är något jag får ta reda på den dagen det blir dags. En annan rent konkret nackdel är att jag måste förvara de här redigt stora lådorna någonstans, men jag har nog plats. Någonstans.

Ett eventuellt hot är nyutgåvor, något som kan dra bottenpluggen ur investeringar i spel eller Transformers eller andra samlarmarknader. Men hittills har Lego praktiskt taget inte gett ut något sett på nytt, så det är nog ett mindre problem.

Hur som helst ska det bli intressant att se. Äldre set i samma serie som Green Grocer kostar 5500 kr i oöppnat skick medan Market Street går för nästan det dubbla. Nu tror jag inte överhuvudtaget att det kommer att växa så mycket. Market Street, Café Corner och Green Grocer släpptes innan Lego blev riktigt stort och innan samlarna började få upp ögonen för serien. Fire Brigade har hunnit hamstras en del så värdet kommer att stiga långsammare och troligen inte lika högt.

Men vi kan göra det ännu roligare. Helm-Micke sket i att pruta ner priset på Fire Brigade och gick istället till en annan affär för att köpa tre stycken Helm’s Deep från Lego Lord of the Rings. De kostade 999 kr styck men är värda 1169 i Europa just nu, alltså en ökning med 17%. Det borde inte växa lika mycket, men å andra sidan vet man aldrig när det gäller stora licenser som tar slut.

Så vem vinner? Jag, Tråk-Micke eller Helm-Micke?

firebrigade_x2

Sen kan jag väl för ordningens skull påpeka att jag inte riktigt ser det som scalping (något jag ogillar) när jag köper på mig två set som bevisligen ruttnat på hyllorna i fyra år redan. Och dessutom finns det ett kvar om det nu skulle vara så att någon unge varit riktigt, riktigt snäll.

1 tanke kring ”En investering i plast

  1. Pingback: Fire Brigade vs Boliden, ett år senare | The Bearded Nerd

Lämna ett svar