En mugglares synpunkter på Harry Potter, del tre

Så där ja, Goblet of Fire avklarad. Och nu börjar det hända saker. Men först, vem stoppade in en massa Twilight i min Potter?

Goblet of Fire består av två parallella historier. Årets stora händelse är Triwizard Tournament, ännu ett av trollkarlsvärldens märkligt sadistiska sätt att ha ihjäl sina tonåringar. Tankarna dras lite till Final Fantasy VIII, där eleverna bokstavligen skolas till soldater. Vad är egentligen syftet med Hogwarts och de andra skolorna?

Först trodde jag (i min enfald) att det skulle bli en tävling mellan tre nykomlingar och att Harry för en gångs skull inte skulle ha huvudrollen, men så är det förstås inte. Lagom krystat och med en axelryckning så tänjs alla regler för att släppa in honom i en tävling så dödlig att man måste vara sjutton för att delta.

Bakom den här lustiga historien händer något ännu mörkare. Peter Pettigrew, eller Wormtail som han tydligen kallas nu, är i fullt sjå med att återuppliva Voldemort, men det är länge ett mysterium om vem den andre medhjälparen är. Det var faktiskt rätt snyggt gjort: det hintas om Polyjuice (som förstås är etablerad sedan Chamber of Secrets) genom hela filmen och jag trodde att vampyrkillen skulle visa sig vara Voldemort-tjänaren i förklädnad. Sen, när Alastor Moody (som är en rätt cool karaktär) börjar bete sig underligt misstänker jag att det är Lucius som har tagit hans utseende. Nåja, jag var hyfsat rätt ute i alla fall. Så Defense of the Dark Arts-förbannelsen fortsätter, ironiskt nog. Visserligen är Alastor inte ute ur spelet, men det återstår att se i nästa film.

Innan vi ger oss på de stora omvälvningarna, låt mig diskutera tävlingen. Som vanligt är det väldigt dåligt med säkerheten. Jepp, släpp ut ungdomar mot drakar som är fastkedjade med en pytteliten kedja. Jepp, släng ungdomar i vattnet och hoppas att de har hittat på en lösning för att andas. Jepp, skicka in ungdomar i en dödlig labyrint (vad hade egentligen hänt med Cedric och Fleur om Harry inte har hjälpt till?). För att inte tala om att den andra tävlingen helt oväntat och omotiverat kidnappade fyra helt oskyldiga elever. Jag trodde först att det var någon sorts kopior eller visioner eller så, men nej, de dyker upp frustande efter luft. ”Godkväll, fröken Delacour, din syster tävlar imorgon. Hoppas du är bra på att hålla andan”.

Sen apropå Fleur, vad är det där för värdelös våpskola? De gör entré som en cheerleadergrupp vars enda magiska talang verkar vara att förvrida sinnet på vem som helst, och deras toppstjärna tillbringar hela tävlingen med att A) på något märkligt sätt spöa en drake utanför scenen, B) skrika och bli överrumplad av havsfolk och C) skrika och bli överrumplad av en krukväxt. Sen är väl den superstrikta uppdelningen på franska förföriska skolflickor och bulgariska superpumpade öststatstyngdlyftar-/rysshockeyspelar-snaggade hårdingar lite väl tydlig. Är det bara Hogwarts som faktiskt tillämpar blandade klasser? Sen när vi ändå diskuterar skolor så börjar man ju fundera på vilka fler skolor som finns i Potter-världen. Och var den där svenska draken gömmer sig. Storsjön?

Jag trodde däremot att det skulle fortsätta att velas på, men nej då. Pang bom, Voldemort är tillbaka med besked och inte bara ett bakhuvud utan en hel kropp (minus näsa då). Jag måste säga… han är inte som jag hade tänkt mig. Han är alldeles för vältalig och nästan charmig (förutom att han vill krossa och mörda allt). Men nu kan det bli mer konkret inblandning.

Jag börjar också undra om Draco bara är ett falskt spår. Han är ännu mer irrelevant än någonsin och gör mer skada som iller än han gjort i serien hittills (vad har filmskaparna emot illrar förresten? Hagrid matade Buckbeak med dem). Det enorma, obesvarade frågetecknet är dock: vad händer med Lucius? Harry kan omöjligen ha missat hans inblandning och det räckte med ett vittnesmål från en dömd Death Eater för att fälla andra. Att Lucius skulle vara en av skurkarna stod helt självklart, och jag undrar hur det kommer att påverka Draco. Det kan i teorin gå åt båda hållen: att han går i pappas fotspår och verkligen blir en rival till Harry på allvar, eller att han går emot och faktiskt stöttar Potter. Oavsett så kommer det att ge Draco den utveckling han så akut behöver efter fyra filmer som värdelös fjant.

Det var inte särskilt trovärdigt hur Harry och Ron helt plötsligt blev ovänner, men jag antar att det förklaras av att filmen täcker ett helt år. Det saknades någon riktig motivation till varför de skulle vara så skitstövliga mot varandra. Å andra sidan är de fjorton och hormonerna har (bevisligen) börjat härja. Och jag uppskattade dynamiken, att det inte per automatik är de tre superkompisarna i vått och torrt.

I min första text efterlyste jag fler andra hus. Nu spelar det kanske ingen roll eftersom den interna tävlingen inte presenterades, men förutom Dracos mobbargäng (som nu är fem istället för tre?) så var det enbart Gryffindor. Tvillingarna Weasley har mer att säga till om, Ginny får någon replik för att visa att hon fortfarande existerar, och Neville visar oväntade styrkor, men de är väl fortfarande Gryffindor allihop? Jag antar att Cho och systrarna Patel kan tillhöra ett annat hus, men annars är det fortfarande tämligen likriktat.

Och det hela slutar i sorg, förstås. Helt plötsligt är alla chockade över att en tonåring dog i en tävling som involverar drakar, fridykning med havsfolk och oväntade teleporteringar till onda återuppståndelser. Det är lite sorgligt men jag har svårt att bry mig om Cedric, och inte bara på grund av skådespelaren. Det hade varit bättre berättande, enligt min ödmjuka åsikt, om Cedric hade funnits med åtminstone som sidokaraktär tidigare, så man åtminstone visste vem han var. Nu blev han introducerad som skolans stora favorit och därifrån kunde det bara gå åt två håll: ondskans hantlangare eller död.

En tanke kring ”En mugglares synpunkter på Harry Potter, del tre

  1. Erik Malm

    Nu har jag inte läst böckerna, men efter vad jag förstått ger de mer utrymme åt karaktärsutveckling. Natalia säger ofta att jag överskattar Rowling (bättre än så här behöver man alltså inte vara för att skapa vad jag förmodar vara världens just nu mest lästa bokserie?).

    I avdelningen för stereotyper kan jag länka till ett framförande av en i mitt tycke lätt överkänslig kritiker (ta en titt på hur västerlänningar – och amerikaner i synnerhet – framställs i exempelvis manga och anime): https://www.youtube.com/watch?v=iFPWwx96Kew

    Liksom du blev jag genuint chockad över tilltaget att utan omsvep hart när dränka Gabrielle Delacour. Vissa religiösa moralpanikförfäktare har tydligen uppmanat till bojkott av Goblet of Fire, då Clemence Poesy (Fleur) tidigare gjort nakenscener. Ur led är tiden.

Lämna ett svar