Figma Demon’s Souls Fluted Armor och Maiden in Black

Jag har längtat länge efter några välgjorda figurer från From Softwares spel. Man kan tycka att det borde finnas mängder, men det är fortfarande relativt ovanligt. Det fanns någon från Bloodborne, men så förtjust är jag inte i det. Men så blev det plötsligt dags för inte en utan två figurer, från Demon’s Souls till råga på allt. Dels får vi den typiska omslagsriddaren i Fluted Armor-setet, och dels får vi Maiden in Black, båda designade efter den senare Playstation 5-versionen.

Tyvärr blev det första intrycket inte särskilt lyckat. Efter ett missförstånd med importsajten Amiami blev jag tvungen att skicka de här figurerna separat, eftersom de släpptes med en månads mellanrum och Amiami tjurskalligt vägrar att vänta med paketet (något som exempelvis Bigbadtoystore eller Hobbylink Japan gärna gör). Så dubbel frakt och dubbel tull. Sen när figurerna äntligen anlände fick jag extrema besvär med att posera min riddare. Så fort jag försökte få loss händerna för att byta till andra gick han av på mitten. Det visade sig att midjan hålls ihop av en liten pinne med kulleder i båda ändarna, och att trycka till den där tillräckligt hårt för att den skulle fästa, utan att samtidigt få den att vridas ur den andra leden, tog mig en frustrerande kväll. Så sedan jag fick allt på plats har jag inte rört på honom en millimeter, vilket förtar mycket av tjusningen med extremt poserbara Figma-figurer med massor av tillbehör.

För han har ändå massor av tillbehör. Faktum är att det var en av anledningarna att jag köpte den, för många av vapnen är tillräckligt generiska för att fungera som rekvisita till mina bilder. Han har en Claymore och ett Broadsword, som båda finns som lösa vapen och har en separat skida som kan fästas i bältet eller på ryggen, och båda har sedan en attrapp av hjaltet som kan sättas i så han fortfarande kan bära vapnet medan han håller i något annat. Han har också Iron Knuckles, som jag dock aldrig använde i spelet eftersom det mest ser ut som ett strykjärn. Det finns ett jättesvärd som jag tror ska föreställa Meat Cleaver. Sen har han också Dark Silver Shield och Kite Shield. Slutligen, och allra viktigast, finns Large Sword of Moonlight. Det är en massiv pjäs men figuren kan hålla det med båda händerna, och bladet är gjort i en vagt genomskinlig plast. Det finns också en liten adapter som gör att det går att sätta en sköld på ryggen samtidigt som man använder stativet, plus en uppsättning händer av olika typer.

Riddaren är annars extremt detaljerad med en glänsande metallfärg som verkligen visar upp alla detaljerna, och han är i teorin lika poserbar som vanligt. Men kanske är det bara mitt exemplar, men jag kommer nog inte att experimentera särskilt mycket.

Maiden in Black är förstås en mycket enklare figur, med bara ett egentligt tillbehör: hennes väldigt långa ljuständare. I gengäld har hon tre separata kjolar för att kunna ha olika poser utan att behöva fula veck i figuren. Man tar helt enkelt loss midjan och underbenen och flyttar till en annan variant, och gudskelov är midjan mycket enklare här än på riddaren. Hon kan stå rakt upp och ner, sitta på en avsats med benen rakt ut, eller sitta med knäna uppdragna. Även hon har en uppsättning olika händer, men de fyller inte så mycket funktion eftersom hon sällan gör något annat i spelet än att hålla i sin ljuständare.

Trots sin enkelhet har figuren några irriterande brister. Hennes hy är grådaskig, nästan med en grön ton. Hon ska visserligen vara blek, men det ser lite märkligt ut i viss belysning. Ett annat problem är att hand- och fotlederna har vanliga hudfärgade kulleder som inte matchar hennes färg.

Med tanke på det höga priset, som börjar på dryga tusenlappen och blir närmare 1500 efter tull och frakt, så kanske jag borde ha avstått, för de olika bristerna gör att jag inte riktigt älskar dem. De är relativt stora för att vara Figma och känns lite mer prisvärda på så sätt. Och på lite håll är båda figurerna extremt snygga, och även om jag hellre haft haft någon från Dark Souls eller Dark Souls 2 eller Elden Ring så är de här efterlängtade tillskott till samlingen och kommer att pryda min From Software-hylla.