Figurerna i den nya Lego-filmen

The Lego Movie 2 är snart här och redan innan jul började seten dyka upp, men lagom till premiären släpps nu också en ny samlarserie med tjugo nya figurer att samla rätt på. Att få tag på alla är faktiskt ovanligt enkelt: i en nyöppnad låda står alla tjugo i en rad och lådan innehåller tre kompletta serier. Efter att ha köpt hela lådor på sistone var jag lite mer återhållsam den här gången och letade bara rätt på de jag hade tänkt mig. För det finns en hel del figurer som inte intresserar mig, som mestadels oförändrade versioner av Emmet och Unikitty till exempel. Så till slut blev det tolv stycken, som råkar utgöra rätt distinkta kvartetter.

lego_tlm2_cmf01

Eftersom den andra filmen utspelar sig i någon sorts post-lillasyster-apokalyptisk värld har många av stadsborna från den förra filmen fått Mad Max-doftande omtolkningar, även sidofigurerna. Så här får vi Abe Lincoln i en outfit som lär få steampunk-byggare att bli alldeles till sig. Benny har förlorat en arm men är i övrigt rätt trist, en liten bonus är dock verktygslådan som har en rymdlegosymbol. Lucy/Wyldstyle har en ny huva med goggles men är i övrigt oförändrad. Och så har vi Miss Scratchenpost som verkligen tagit till sig temat vilket även gäller hennes katt – som jag har VÄLDIGT svårt att se något annat användningsområde för.

lego_tlm2_cmf02

Någonstans i filmen lär vi också få en flashback där Lucy tydligen var en popstjärna. Det är väl egentligen inget speciellt med figurerna som sådana men de har många roliga färger och jag tror att några skulle kunna användas för att utöka den avslutade Elves-serien. Särskilt värd att peka ut är kattjejen, som använder den sprillans nya Vibrant Coral-färgen från Lego. Och det är verkligen en speciell färg, som praktiskt taget är självlysande. Foton kan inte göra den rättvisa. Förutom på henne används den också flitigt i den nya partybussen från samma serie men jag var inte riktigt sugen på att köpa den bara därför.

lego_tlm2_cmf03

Och slutligen har vi en kvartett som fortsätter Legos märkliga kärlekshistoria med Trollkarlen från Oz. Det fanns ursprungligen ett uppslag på Lego Ideas där ett Oz-set föreslogs, men det blev inget av det, då. Men sedan dess har Lego släppt den onda häxan i Lego Dimensions, och hennes flygande apor dök upp aningen malplacerat i The Lego Batman Movie samt tillhörande set. Och nu finns alltså Dorothy (plus Toto), Fågelskrämman, Lejonet och Plåtmannen, som allihop också var med i Lego Dimensions men inte gick att spela. Allihop är detaljerade och har nya delar, och även om den värsta Oz-hysterin bör ha dött ner nu åttio år efter filmen så är de rätt begärliga samlarprylar.

lego_tlm2_sweetmayhem

Jag måste också passa på att nämna en annan figur, även om hon inte är med i samlarserien utan bara finns i reguljära set: Sweet Mayhem. Hon är någon sorts motståndare i filmen och hon är fullkomligt fantastisk. Lego har lagt ner all tänkbar budget på den här figuren, som har en hjälm som är gjuten i tre separata färger och fällbara vingar i vitt och genomskinligt glitterblått (förstås), men framför allt ett sanslöst hår som är hysteriskt glittrigt och oljeskimrande glansigt med någon sorts lack. Det är så kopiöst smaklöst att det blir coolt igen. Visuellt är hon i alla fall klockren och jag ser fram emot att se vad hon gör i filmen. Tyvärr är det billigaste setet hon är med i relativt menlöst och alla tre är ovanligt dyra, men så kostar nog den här figuren en redig slant att tillverka. Som en minidoll (som i Friends, Elves och Disneys prinsessor) är hon ju redan en utstickare i den här filmen men hela hennes design sträcker verkligen på gränserna för Lego.

Lämna ett svar