Final Fantasy XIV känns stabilt

Det börjar bli lite mer spelbart nu, ett par dagar efter releasen. Jag fick stå i kö ett tag för att få spela, men det gick till slut. Väl inne är det packat med folk nästan överallt, men inga märkbara störningar spelmässigt. Förutom möjligen att det kan vara lite slagsmål om fienderna, men oftast kan man hjälpas åt.

Nu har jag spelat ikapp ungefär så långt jag kom i betan, och jag gillar det. Som Lancer går det utmärkt att spela i soffan med handkontroll. Det som är lite bökigt hittills är målsökningen som ofta får för sig att markera någon godtycklig vakt istället för nästa fiende, men det borde gå att trimma bort med lite fler inställningar. I övrigt är det ett väldigt aktivt rollspel där positionering spelar in väldigt mycket på hur striderna går. Det är ingen bra idé att stå still och banka på fienden när de gör sina farligare attacker, utan istället utnyttja tillfället för att gå runt och attackera från ryggen.

Det första området i Gridania är rätt trist, designmässigt. Skog, skog och mer skog. Men nu börjar jag ta mig in i nästa del av skogen och där är det betydligt mer omväxlande. Det verkar lovande framöver i alla fall. Karaktärer och utrustning är också utmärkta. Visst, jag kanske borde ha insett det då World of Warcraft faktiskt bygger på en tio år gammal spelmotor, men det här känns som nästa steg. Liknande designval men ohyggligt mycket bättre teknik.

Det som möjligen är ett problem är att spelet är ännu mer strömlinjeformat än vad World of Warcraft någonsin har varit. Nästan allting sker automatiskt, från att loota fiender till att skaffa nya egenskaper. Det går att teleportera sig hittan och dittan, eller hoppa på en chocobo för att resa snabbare. Kartan pekar ut exakt vart allting finns och skulle du sakna saker att göra kan spelet tipsa om uppdrag i området.

Samtidigt är jag mindre inbiten nu och jag orkar inte ge mig in i World of Warcraft för tillfället, för att inte tala om det ohyggligt gammaldags och spelarhatande Final Fantasy XI. Det här är ett betydligt trevligare alternativ som bjuder på massor av Final Fantasy-stämning och massvis med saker att syssla med. Jag kommer definitivt att spela månaden ut… sen får vi se.

ff14_chocobo

Lämna ett svar