Fire Brigade vs Boliden, ett år senare

För ett år sedan gjorde jag en investering i plast genom att köpa två överblivna Fire Brigade-set på den lokala leksaksaffären. Tanken var att jämföra värdeökningen på ett exklusivt Lego-set jämfört med en ganska framgångsrik aktie. Jag hade då ett gäng aktier i Boliden, så jag ville se om det hade lönat sig att köpa fler sådana istället för att köpa Lego.

I våras tvärrusade Boliden-aktien för att sedan dyka, och jag blev nervös och sålde. Det skulle jag inte ha gjort, för sedan steg den, och steg, och steg, för att vända på nästan 195 kronor. Vid det laget hade det inneburit en fördubbling av värdet på mindre än ett år. Aktier är dock opålitliga om man inte har stenkoll, och den senaste tidens skakighet har placerat Boliden på 152 kronor. Fortfarande en ökning med 58% från ett år sedan, så det är inte så illa.

Hur går det då med Fire Brigade? Jo tack. De ligger fortfarande kvar i hyllan och stiger i värde. Nu finns bara ett par att köpa under 3000 kronor i Europa. Det innebär en ökning med 85% på ett år. Även Helm’s Deep har ökat i värde och har nu blivit 53% dyrare än för ett år sedan. Men ska jag spekulera (och det är väl hela grejen här) så tror jag inte att den kommer att fortsätta stiga lika stabilt. Lord of the Rings och The Hobbit har tagit slut som samlarserier och de flesta som ville ha det borde ha det vid det här laget. Däremot så släpps det fortfarande nya modulhus vilket gör att Fire Brigade kommer att fortsätta vara nödvändigt i kompletta samlingar.

Som exempel på det kan jag nämna en investering jag missade. Town Hall, som släpptes tre år efter Fire Brigade, togs ur produktion för cirka ett halvår sedan. Det kostade 1999 kronor och gick alltså att köpa via postorder lite varstans, jag köpte mitt exemplar (som jag använde till delar) i höstas. Jag skulle nog ha köpt på mig några fler. Ett oöppnat Town Hall går redan för närmare 4000 kronor. Den relativt sega försäljningen och det höga priset gjorde att Lego gjorde slut på produktionen tidigare än väntat, vilket förstås driver upp priset på andrahandsmarknaden.

Det är svårt att sia om vilka Lego-set som blir värda mycket pengar, men samtliga modulhus har hittills nästan fördubblats i värde, för att inte tala om de första som har åttadubblats. Även Star Wars-samlarseten drar iväg rätt rejält. Nästa exempel lär bli Pet Shop (2011), som både är ett strålande bygge (till skillnad från Town Hall) och som har funnits ute i fyra år nu. Det har dock ett högre standardpris så det blir svårare att börja se värdeökningen, och det verkar dessutom så populärt och lättproducerat att det kan stanna kvar ett tag till. Både Death Star (2008) och Tower Bridge (2010) finns ju fortfarande att köpa till ordinarie pris.

Ska man dra någon slutsats av det hela så är det i alla fall att Lego är en ganska trygg investering på lång sikt, om man har plats i hyllorna. Så länge inte luften helt går ur samlarmarknaden lär Fire Brigade och de andra bara fortsätta att stiga, sakta men säkert. Åtminstone till världsekonomin kollapsar totalt, men då har vi nog större problem.

lego_firebrigade

Lämna ett svar