Fire Brigade vs Boliden, statusrapport januari

I somras gjorde jag en liten experimentell investering för att se om det kan vara lönsamt med Lego. Jag köpte två stycken Fire Brigade för 3190 kr, som redan då var värda över 3700 kr. I samma veva tog jag reda på vad Bolidens aktie låg på, om jag skulle ha köpt mer av den. Och som ett alternativt Lego-exempel kollade jag även på Helm’s Deep, ett stort licensierat set, attraktivt för samlare och fyllt med exklusiva figurer. Jag valde alltså Fire Brigade, men vad hade varit mer lönsamt?

Nu har jag sålt det jag hade av Boliden. Tanken var att sälja över 130 kr, men så tokvände aktien och hann ner till 113 kr innan jag sålde. Då var jag less och orkade inte riskera ännu en sväng ner på 50 kr, så jag sålde alltihop. Och givetvis har den nu rasat upp till 128 kr igen och kommer säkert att rusa vidare uppåt. Nej, någon börshaj är jag inte. Men jämfört med värdet i somras har den ökat nästan 33 procent. Inte alls en dålig investering på sju månader.

Hur gick det då med Fire Brigade? Jo tack. Mot det jag betalade i slutet i juni har den ökat med 43 procent! 2289 kr är just nu det billigaste priset för ett komplett set i Europa. Fast ska man vara riktigt ärlig så var det ju redan ett kap, så den faktiska ökningen är 21 procent. På samma sätt har Helm’s Deep ökat med 11 procent, så där valde jag i alla fall rätt.

Det som dock återstår att se är vart det planar ut. Boliden har historiskt sett aldrig varit högre än sisådär 170 kr, en ökning med 77 procent från att jag började mäta. Green Grocer, modulhuset innan Fire Brigade, har ökat med 300 procent. Det är tveksamt om Fire Brigade kommer att lyckas med det, men det vore inte ensamt. Sedan Town Hall försvann ur produktion har det ökat med 30 procent i värde. Även Grand Emporium har börjat ticka iväg. Så det verkar onekligen vara en ganska stabil investering ändå.

Lämna ett svar