Förlåt mig, Billy Joel!

Jag tror aldrig att Billy Joels gamla genombrottslåt Piano Man har blivit så misshandlad som i kväll. Jag satte mig med Rock Band 3 och värmde upp med Bohemian Rhapsody, på normal så klart. Det gick rätt bra, så med glatt humör begav jag mig in i träningsläget för att göra ett nytt försök att bemästra den här låten, som, inte helt oväntat, är en av de bästa pianolåtarna i spelet.

Utmaning nummer ett är den inledande slingan som börjar med ett kort ackord och sedan gör en liten vals över halva klaviaturen, ett till ackord och så några upprepade toner. Den är svårare än den låter, men till slut tror jag att jag har fått kläm på den. Det är kortare än man tror mellan noterna.

Efter det börjar den huvudsakliga melodin som upprepas genom praktiskt taget hela låten. Det är dubbla ackord som vandrar fram och tillbaka samtidigt som man tar enstaka noter till vänster. Tanken är väl egentligen att det ska gå att spela med en hand men precis som i Imagine fuskar jag och tar vänstertonerna med vänster hand. Då blir det lite enklare men det är fortfarande mycket hopp fram och tillbaka.

Refrängens början är mer eller mindre det enda jag kan ordentligt. Lite stretchinggympa för högerhanden men inte särskilt svårt när man har hittat rätt avstånd på det bredaste ackordet. Det är bara här som låten skiftar till högra delen av klaviaturen så lyckligtvis är det inget större problem att hålla koll på det.

Så fortsätter det en vers till, för att sedan hamna i ett ruggigt pianosolo. Det är en sak att lära sig de tre delarna i tur och ordning, men att genomföra allihop på raken i full hastighet är något helt annat. Här behövs fortfarande massvis med träning.

Efter det är det värsta över men det är fortfarande snabbt och många ackord att ta. Bara att bita ihop och förhoppningsvis nå mål utan en alltför förnedrande poäng. Jag lyckades som bäst ta 82% på Hard vilket inte är så vansinnigt illa, med tanke på att jag inte kan spela piano. Men är det någon låt jag tänker nöta in tills den sitter i ryggmärgen så är det Piano Man. Och vem vet, när fingrarna är trimmade nog för att klara den helt och hållet kanske jag fixar lite andra låtar också…

2 tankar kring ”Förlåt mig, Billy Joel!

  1. Mikael Inläggsförfattare

    Spela The Beatles för sjutton! Gudomligt spel. Hade det bara kommit mer album hade det varit lika mäktigt som Rock Band 3… och inpatchat pianostöd hade inte skadat. Ah, om inte om vore…

  2. Leorio

    Den enda låten med Billy Joel jag gillar är The Downeaster ”Alexa”, men den är å andra sidan väldigt fin. På Rock Band brukar jag mest bara sjunga, det är min melodi.

    Vilket påminner mig om att jag inte spelat The Beatles: Rock Band sedan jag skaffade det. Köpte det när 360:n var på sin Eurotour 2011, och det har kommit på sidan…

Lämna ett svar