Första steget mot att bli Billy Joel

Mer eller mindre sedan jag köpte Rock Band 3 har jag praktiskt taget uteslutande spelat keyboard. Även om det inte går på alla låtar så har jag fantastiskt roligt, särskilt sedan jag köpte en del pianofokuserade låtpaket som Billy Joel, Elton John, vissa Queen-låtar och en del klassiskt. Att direkt få tillgång till Pro-läget utan att behöva köpa till ytterligare en variant på instrumentet gjorde det betydligt mer överskådligt.

Fast nu är jag beredd att ta nästa steg. Även om keyboard-tillbehöret är riktigt välgjort (och faktiskt har fått bra kritik som fristående MIDI-kompatibel keytar) så kan det inte mäta sig med ett riktigt klaviatur. I julas passade jag på att testa pappas gamla synth. Jag hade inte MIDI-adaptern än, så jag kopplade helt enkelt upp det och spelade till spelets ”noter”, i träningsläget, för att höra hur det låter.

Spelar man på Expert Pro-nivån så är faktiskt många låtar kompletta. Varenda not är korrekt och det låter rätt i hörlurarna. Det finns dock en del begränsningar. Rock Band 3 har generellt bara lagt in högerhandens noter eftersom det bara finns två oktaver på keyboarden. I vissa stegringar måste man också börja om från vänster (Total Eclipse of the Heart är ett exempel) när det helt enkelt är slut tangenter. Det kommer att innebära en viss omvänjning när man vill spela låtarna ”på riktigt”. Ett större problem är att mer komplexa låtar av mer avancerade pianister oftast har en massa spännande grejer med vänster hand som inte kommer med.

Men ändå bestämde jag mig för att satsa på en riktig keyboard, även om jag mest kommer att använda den till Rock Band, just för att känslan blir så mycket bättre. Jag tyckte att spelkeyboarden hade helt okej tangenter, men jämfört med ett riktigt piano så är de faktiskt rejält svampiga och tröga. Så därför har jag beställt en MIDI-adapter som anlände idag. Nu behöver jag bara leta rätt på en keyboard också. Det enda kruxet är att den etablerade MIDI-standarden har börjat trappas ner efter så många år, och numera är det mest dyrare, professionella synthar som har MIDI-uttag. Så jag behöver hitta en halvgammal (1985 till 2005) halvprofessionell synth… sen ska det bli spela av!

Även om jag inte har några större problem med Imagine, Walk of Life eller A Whiter Shade of Pale kommer det dock att dröja innan jag sätter Billy Joels mer komplicerade stycken. Å andra sidan har jag några år på mig.

Lämna ett svar