Framme vid Ultima Thule

Och så kan vi inleda året med ännu en inspirerande astronomisk bedrift. Rymdsonden New Horizons, som sände makalösa närbilder av Pluto för fyra år sedan, har nu kommit fram till Ultima Thule, en av många himlakroppar i Kuiper-bältet. Där ute finns många av de dvärgplaneter som tillsammans med Pluto utgör den nya kategorin. 2014 MU69, som den fortfarande officiellt kallas, fick namnet efter en preliminär namngivningstävling.

En suddig avståndsbild har dykt upp men förhoppningsvis kommer även detaljerade närbilder, för New Horizons ska åka mycket närmare än de 12500 kilometrarna den svepte förbi Pluto med. Å andra sidan är Ultima Thule mycket, mycket mindre, så det kommer att behövas. Den har också en märklig avlång form som många andra mindre himlakroppar, men hittills vet alltså ingen exakt hur den ser ut.

Som lite lustig populärvetenskaplig trivia kan nämnas att systemen ombord på New Horizons styrs av en nerklockad och modifierad MIPS R3000, samma processor som satt i den första Playstation. Och så har självaste Brian May, astrofysiker och gitarrgud, engagerat sig i projektet och skrivit ett ledmotiv:

Det är dock halvtaskig bandbredd ut till solsystemets utkanter, så efter de första bilderna kommer det att ta flera månader att ladda över samtlig data. Men att vi överhuvudtaget har såna här sonder där ute är alltid magiskt. Kika också gärna närmare på projekten InSight som analyserar Mars eller Parker som har sänt bilder från närheten av solen.

Lämna ett svar