Frivillig och ofrivillig insyn

Det är lite lustigt egentligen. Ett av argumenten för att ifrågasätta Microsofts onlinepolicy och Kinect-krav var det faktum att det i teorin skulle innebära att någon kan spionera på ditt vardagsrum. Särskilt i skenet av NSA-avslöjandena och att Microsoft har ett samarbete för att möjliggöra precis samma sak via Skype. De fick så mycket skit för det i juni att de snabbt fick dra tillbaka nästan varenda påstående och bygga om Xbox One-tjänsterna.

Cirka ett halvår senare är Playstation 4 släppt, efter en enorm media- och fanhype, och bland det första som händer är att folk använder den för att livesända från sitt eget vardagsrum. Det är någon sorts ironi där, tycker jag.

”Spartan Show” var produkten av ett ungt par som insåg några möjligheter. Playstation 4 kan streama allt du spelar direkt via Twitch, utan att du behöver några andra tillbehör. Playroom är ett gratis AR-”spel” där du kan interagera med robotfigurer direkt på skärmen, som en lite mer avancerad Eyepet, och det enda du behöver är Playstation-kameran. Lägg ihop ett och ett, och vips har du en tv-studio med hela världen som publik.

Nu satt de egentligen bara och demonstrerade hur man kunde byta ut analogspakarnas toppar, och tog samtidigt samtal från sina tittare. Men någon snubblade över kanalen och skrev om det på NeoGAF. Wario64 postade det på Twitter åt Sony-bossen Shuhei Yoshida, och snart var snöbollen i rullning. Det streamande paret fick snart tusentals tittare, och både journalister som Patrick Klepek och Sony-representanten Adam Boyes ringde in.

twitch_show

Nu var det ju mycket tack vare nyhetens behag, men det är fascinerande hur någon kan bli internetkändis över en dag. Det kommer troligen att poppa upp tonvis med wannabes den närmaste tiden, och det mesta kommer att vara meningslöst. Men samtidigt tror jag att streaming-funktionen, som finns från start i Playstation 4 och kommer tidigt nästa år på Xbox One, kommer att vara en killer app för nästa generation. Det är redan tonvis med folk som strömmar sina spel via Twitch, men det krävs ofta lite bök med att sätta upp videoprogram. Nu är det bokstavligen en knapptryckning bort.

Och det blir alltså inte bara spel. Visst kommer vi att få se otaliga Dark Souls II-spelare (för spelet MÅSTE ju komma till nästa generation, eller hur?), men den här sortens liveshower kommer att rulla vidare och testa nya gränser. Och det kommer att bli både fascinerande och gräsligt. För vem kan hindra någon exhibitionist att göra livesexshower via Playroom (tills moderatorerna på Twitch hinner stoppa den)? När får vi se den första deprimerade tonåringen ta sitt liv med Dualshocken i handen? Och vem kommer att göra en Truman Show och sätta upp en direktsändning av sin lägenhet, tjugofyra timmar om dygnet?

Vi oroar oss för den hemliga övervakningen, men är glada över uppmärksamheten vi kan få genom att bara ställa oss upp och synas. Vi tvekar att lämna kreditkortet till kyparen, men pratar vitt och brett på Facebook om att vi är på Maldiverna och kommer att vara borta två veckor till (så ni vet, presumptiva inbrottstjuvar). Frågan är bara vad det blir som sätter den sista dödsstöten i våra privatliv: de som styr eller vi själva.

Det här inlägget postades i Debatt, Playstation 4, Spel, Xbox One. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Meddela mig om nya kommentarer. Du kan också prenumerera utan att kommentera.