Fullständig fadäs för PSN

Nu har Sony berättat om varför PSN har varit nere i fem dagar och det är knappast uppmuntrande läsning. Det var mycket riktigt en hackerattack som gjorde att de valde att stänga ner PSN, för att undvika ytterligare intrång. Sedan dess har det officiella beskedet varit att man arbetar på att ”göra om” hela systemet och förbättra säkerheten. Nu heter det att ”vissa funktioner” kommer att vara igång inom en vecka. Om du såg fram emot Outland som skulle släppas i veckan lär du alltså få vänta vidare (det släpps däremot till Xbox 360 samtidigt så den chansen finns ju).

Fast lite nertid går ju att acceptera. Desto uslare är det att den som hackat sig in på PSN verkar ha kommit över användaruppgifter som namn och adress. Även lösenord kan ha läckt ut, så om du använder samma lösenord som på PSN på andra tjänster är det möjligen läge att byta. Eftersom systemet fortfarande är nere går det inte att logga in och det återstår att se om något kan ha hänt med trofédata, nerladdningshistorik och sådant… men för sånt finns backups. Om inte Sony har de absolut sämsta nätverksteknikerna i världshistorien. Vilket de inte har…?

Slutligen finns det inga tecken på att kreditkortsdata (nummer och utgångsdatum, men inte säkerhetskod) har stulit men det är inte 100% säkert. Muntert. Jag antar att vi får vänta ett tag och se om det faktiskt kommer en våg av intrång men att springa och byta kreditkortsnummer är ett himla mackel så det är inget jag rekommenderar i onödan.

Hur som helst börjar detta urarta till Sonys allra största PR-mardröm och största flopp hittills. Datumbuggen var minimal i jämförelse. Möjligen är det i samma skala som Microsofts RRoD-affär och se hur mycket det kostade att rätta till. I samma veva rapporteras också att finska konsumentverket rekommenderar Sony att ge tillbaka 100 euro för en funktion som tagits bort, OtherOS, till en kund som klagat. Det kan inte vara roligt att vara Sony just nu.

Lämna ett svar