Givakt manöver, så var skiten över

Så fungerar PSN igen, det går att spela online och framför allt kan vi med gamla Playstation 3:or, den där modellen som visserligen har bakåtkompatibilitet men saknar batteri för att spara klockan, äntligen spela våra nerladdade grejer igen. Jag firade med att starta upp Rock Band 3 och körde några Billy Joel-låtar, och insåg att jag inte har kunnat spela det här spelet sedan jag köpte Live At Shea-skivan för en månad sedan.

Ja, nästan exakt en månad tog det att komma igång och då saknas fortfarande Playstation Store så vi ligger fortfarande back ett helt gäng låtar (inklusive några av Kiss och Lordi), för att inte tala om spel som Outland och Beyond Good & Evil. Det ska bli intressant att se om Sony kör en monsteruppdatering efter 31 maj eller om allt blir förskjutet.

Vad har vi då lärt oss av detta? Jo, att det vi äger bara är till låns och att det är upp till någon annans välvilja och kompetens att se till att vi får fortsätta nyttja det. Det gör onekligen att jag är lite mindre benägen att köpa något. Någon hacker någonstans har möjligen lärt sig min adress men det var min gamla som stod kvar i inställningarna så tji fick han. Kreditkorten verkar inte ha läckt ut eftersom ingen ännu har påvisat att de har blivit tömda, så det var i alla fall tur där.

Förutsatt att inte hela rasket hackas och klappar ihop inom en vecka eller så kan vi nog också konstatera att PSN är säkert numera. Att Sony har fått upp det hela är ett lockrop till alla hackers som vill få prestigen att lyckas sabba det igen, och håller systemet för det kommer det att fortsätta hålla. På samma sätt som att Xbox 360 troligen är mer driftsäker än Playstation 3 efter att RRoD-fenomenet slagit igenom på allvar och Microsoft sent omsider ändrade konstruktionen, så borde nog PSN vara praktiskt taget osårbart nu. Sony har inte råd med annat.

Vi lär förmodligen aldrig få se några siffror, men lita på att detta har kostat. I rena servicekostnader men också i uteblivna intäkter, skadat anseende och olika kompensationer. Det återstår att se om den utlovade kompensationen blir något att ha eller om det kommer att röra sig om gratisexemplar av Tori-Emaki och Fl0w, men oavsett vilket kommer det att ha svidit i plånboken. Förhoppningsvis tillräckligt för att de ska se till att det aldrig händer igen. För om Playstation Network skulle slås ut i en månad någon fler gång inom en överskådlig framtid, då tror jag att Sonys tid i den här industrin vore slut.

1 tanke kring ”Givakt manöver, så var skiten över

  1. Mullen

    Jag ser att du skriver han i ”så tji fick han”. Utgår du ifrån att ingen tjej skulle vara hackare? Iofs håller jag det för troligt att det är en kille men det är intressant att se att även du har det perspektivet.

Lämna ett svar