Goda och dåliga PS4-nyheter

Sony har postat en ordentlig FAQ om Playstation 4 med en del hittills okänd eller oklar information. Och det är en del saker som maskinen inte kan göra som den borde kunna.

Minus

* Externa hårddiskar kommer inte att stödjas, åtminstone inte för spel. Det är oklart om det gäller mediafiler. Det kommer inte heller att gå att spela MP3:or på maskinen, och videofunktionen kan visserligen spara filmer på maskinen men inte exportera till PC för vidare redigering. Det är alltså ett väldigt slutet system.

* Maskinen kommer inte att kunna spela audio-CD. Den stödjer inte heller andra filmformat (eftersom man ändå inte kan koppla in USB-diskar). Slutligen fungerar inte DLNA för strömning över nätverket. Detta suger, minst sagt. Den spelar bara bluray och DVD, samt strömmar musik via betaltjänsten Music Unlimited. Som mediaburk betraktad är Playstation 4 underlägsen både Playstation 3 och Xbox One.

* Från start finns inte suspend-funktionen eller möjligheten att styra en kompis spel över internet. Dessa kommer att släppas i patchar framöver.

* Det går fortfarande inte att byta användarnamn på PSN.

* Dynamiska teman eller utbytbara bakgrundsbilder stöds inte.

* Fightingstickor och rattar kommer inte att fungera per automatik men kan stödjas av enskilda spel. Vi får hoppas att fightingspelen fungerar med våra gamla dyra stickor…

Plus

* Det går att ställa in vilka popupfönster som visas (vänlistan, troféer, nerladdningar osv)

* Playstation 3- och Playstation 4-spelare kan spela mot varandra om spelet stödjer det. Final Fantasy XIV blir förstås ett exempel på det.

* Stereouttaget på handkontrollen fungerar med vanliga headsets. Det går också att köra ut spelets ljud via headset. Slutligen har handkontrollen en inbyggd högtalare som kan användas i olika spel (som på Wii).

* Röstkommandon fungerar via antingen Playstation-kameran eller standardheadsetet. Röstkommandon kan användas för att ta screenshots.

* Andra användare kan logga in på en PS Plus-användares konsol och spela online därifrån. Du kan också komma åt ditt innehåll på en annan konsol samtidigt som din egen (LAN-party!).

* Konsolen är helt regionsfri i sig, men enskilda utgivare kan tillämpa restriktioner. Förhoppningsvis blir det här 99,99% sant som på Playstation 3 hittills.

* Sony är lite otydliga med hur det fungerar att köpa innehåll från andra regioner, men säger inte att det inte går. Troligen behövs fortfarande kreditkort eller PSN-kort från respektive region, men inget hindrar att du har flera konton på samma konsol och har tillgång till allt innehåll.

På det hela taget är det många besvikelser kring mediafunktionerna och det känns onödigt inlåst att inte kunna spela MP3 eller CD. Möjligen blir det lättare att köpa grejer från andra regioner, men jag skulle inte räkna med det.

Det här inlägget postades i Playstation 4, Spel. Bokmärk permalänken.

Ett svar till Goda och dåliga PS4-nyheter

  1. Erik Malm skriver:

    ”Det kommer inte heller att gå att spela MP3:or på maskinen”
    ”Maskinen kommer inte att kunna spela audio-CD”

    FALLOSBUKTEN!

    Just när fightingspelen har börjat tillämpa möjligheten att lägga in egen musik (TTT2, JoJo ASB) så sätts alltså funktionen i princip ur spel av själva hårdvaran… korrekt?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Meddela mig om nya kommentarer. Du kan också prenumerera utan att kommentera.