Har din PSP exploderat än?

För några år sedan skrev jag att den ursprungliga Xbox är en tickande bomb. Det jag inte visste då var att det även gäller PSP, åtminstone de ursprungliga modellerna. Batteriet som sitter i dem är ett laddningsbart litiumjon-batteri och de mår generellt inte bra av att inte vara laddade. Ungefär ganska precis det som händer när en konsol ersätts av en efterföljare och sedan ligger i en byrålåda i sisådär sex-sju år. Om du inte har rört din PSP sedan dess så är risken alltså stor att batteriet har slutat fungera, på mer eller mindre spektakulära sätt.

psp_battery

Lyckligtvis var batteriluckan den svaga punkten på min modell, en PSP-2000. Jag hade ett fodral utanpå, men batteriet hade svällt och sprängt loss luckan, utan någon egentlig skada på höljet. Batteriet är förstås obrukbart och definitivt riskabelt att försöka ladda igen (om man inte faktiskt vill försöka uppnå en explosion), men lyckligtvis går det enkelt att plocka ut och PSP går att ansluta och spela direkt med laddaren. Fast då är det inte längre en Playstation Portable.

Nu är det väl inte ett jätteproblem eftersom jag bevisligen inte använt den på evigheter, men om du sparar på några okonverterade rariteter som Mega Man: Powered Up, Ultimate Ghosts’n Goblins eller Crisis Core: Final Fantasy VII så vill du kanske bevara din PSP för framtiden. Då gäller det alltså att du antingen laddar den regelbundet till cirka halv laddning, eller helt enkelt tar ut batteriet och lämnar in det för destruktion så riskerar du i alla fall inte din maskin.

Lämna ett svar