Hasbro crowdfundar Victory Saber

Man kan tycka att ett globalt företag som är det tredje största i sin bransch inte borde vara i särskilt stort behov av crowdfunding, och Hasbro hade troligen varit fullt kapabla att tillverka och släppa den gigantiska Unicron-figuren alldeles på egen hand. Å andra sidan ifrågasätter jag mer och mer hur det produceras ohyggliga mängder plastskrot som bara blir liggande på hyllor och sedan hamnar i någon deponi eller i Stilla Havet. Ur det perspektivet är det nästan sunt att överdimensionerade svindyra grejer tillverkas praktiskt taget på förbeställning.

Hur det nu är med den saken så blev Unicron lyckad, och nu kommer nästa Transformers-projekt: Victory Saber. Den här karaktären består av två figurer som enbart släpptes i Japan: Star Saber och Victory Leo, som båda var ledargestalter (!) i Transformers: Victory. Den ursprungliga leksaken var smått gigantisk för sin tid och var rätt eftertraktad i väst på grund av sin exklusiva status, men jag lyckades hitta den och hade den stående i hyllan i några år. Sedan släpptes enbart Star Saber i Masterpiece-version och jag höll mig från att köpa den eftersom kombinationen är hela poängen med dem.

Nu kommer alltså högst sannolikt en ny version av båda, i mindre skala men fortfarande rejäla figurer. Hasbro vill ha 180 dollar för dem vilket är relativt rimligt eftersom det rör sig om figurer i motsvarande commander-klassen, som går på cirka tusenlappen häromkring. Problemet är att Hasbro inte säljer de här figurerna direkt i Sverige, vilket innebär att man i så fall måste hitta en importör som i sin tur förbokar en massa via crowdfundingen.

Jag tror dock att jag kommer att stå över. Victory Saber är en rätt cool design, men det fanns en anledning att jag sålde min till slut. Trots allt är proportionerna helkorkade, där Victory Leo i princip blir en ryggsäck med vingar och ett par styltor som gör Victory Sabers ben hysteriskt långa. Den här figuren verkar köra stenhårt på den ursprungliga designen men bättre poserbarhet istället för att göra designen smartare med nyare teknik. Risken är dock att jag kommer att panikbeställa en när recensionerna väl börjar dyka upp.