Hasbro kväver Transformers med exklusiviteter

Det senaste året har varit rätt påfrestande på många sätt, och en liten bidragande faktor är att Hasbro släppt en fenomenal uppsättning Transformers i form av Transformers: War for Cybertron – Earthrise, men samtidigt gjort en stor del av karaktärerna extremt svåra att få tag på. Det har alltid funnits exklusiva figurer som släppts i begränsad utgåva via specifika försäljare, men i och med Earthrise är det i princip hälften som är mer komplicerade att hitta. Och en annan viktig skillnad är att det tidigare nästan alltid rörde sig om udda färgvarianter eller extremt obskyra karaktärer. Jag har egentligen inget emot att exempelvis Seacons släpptes via Generation Selects, eftersom det vore onödigt och otaktiskt att fylla hälften av en ordinarie series utbud i butikerna med märkliga havsmonster i turkos och rosa, som bara några enstaka 90-talsnostalgiker vill ha.

Men så har vi alltså Earthrise, där klassiska karaktärer som Grapple, Hoist, Wheeljack och Cliffjumper dök upp på din närmaste Lekia tillsammans med Starscream och så sent som idag hittade jag även den vita bilen Runamuck, vilket betyder att även Sunstreaker och Trailbreaker finns där någonstans. Trevligt.

Men vill du ha tag på Ironhide eller Prowl så är det enda alternativet att beställa dem via Amazon. Eller snarare, det var det, nu får du betala det mångdubbla priset på Ebay för alla är förstås sålda. Prowls kompanjon Bluestreak är exklusiv till Walgreens, i USA förstås, och det är oklart om han har någon europeisk release alls. Om du gillade den extremt välgjorda Starscream och vill skaffa hans kollegor så blir det ännu besvärligare. Thrust finns bara på Target liksom ett paket med Skywarp och Thundercracker, och Ramjet och Dirge hittar du i ett annat Amazon-exklusivt paket. Gissa om de finns kvar i lager.

Och det är inte allt. Ratchet är ju som bekant en höjdare, men han säljs enbart via Amazon i ett paket med den okända Lifeline – och går inte heller att hitta. Och självaste Bumblebee säljs exklusivt via Walmart i USA, vilket gör honom ännu bökigare att få tag på här.

Extremt populära figurer som Prowl, alla Seekers och Bumblebee, figurer som är exklusiva för vissa regioner, och så en pandemi som gör det omöjligt att besöka butiker och dessutom försenar leveranser till höger och vänster. Det gör det nästan omöjligt att få tag på de figurer man vill ha. Det skapar också en stor uppdämd efterfrågan som gör att figurernas scalpas så fort de faktiskt dyker upp, så att priserna trissas upp ytterligare.

Det här är förstås ett i-landsproblem utan dess like och ett väldigt litet problem i det stora hela. Men jag undrar fortfarande hur Hasbro tänker när de splittrar upp sortimentet så här. Grundproblemet ligger väl i att det finns väldigt många eftertraktade karaktärer och att det kanske inte är rimligt att förvänta sig att vanliga butiker tar in allihop, men då tycker jag att det hade varit smidigare med någon sorts central distribution, ungefär som Lego gör med sina stora exklusiva set, där man kan beställa allt på ett ställe och vara hyfsat säker på att få tag i dem om man är ute i god tid, istället för att behöva leta jorden runt för lite färgglad plast.

Lämna ett svar