Here comes a new julmust challenger

De senaste åren har Zeunerts julmust och påskmust varit etablerade som den överlägset bästa säsongsdrycken. Det där standardblasket man kan köpa från andra tillverkare går bara inte att jämföra. Men nu är det snart (bara sisådär två månader kvar) jul och Zeunerts är tillbaka. Visserligen har jag dragit ner på läsk rätt rejält, men julmust kan man inte vara utan. Inte helt.

Den här säsongen finns det däremot en ny utmanare: Julmust Exklusiv av Nyckel-Bryggerier från Luleå. Nyckel-Bryggerier har tydligen gjort vanlig julmust förut och i år hade de en Påskmust Exklusiv som jag dock inte såg till. Det är ett faktum att Norrland generellt har överlägset vatten så ju längre norrut desto bättre bryggeri, typ. Kranvattnet i Sorsele är godare än allt flaskvatten i världen. Så de har ett gäng mil till godo på Zeunerts… blir det någon skillnad?

julmust_exklusiv

Julmust Exklusiv säljs i enlitersflaskor som onekligen ser exklusiva ut, med en återförslutningsbar patentkork istället för kapsyl eller skruvkork. Å andra sidan kostar den 39 kronor, vilket är dubbelt upp mot Zeunerts. På ett julbord gör den sig bättre, men är smaken värd det dubbla priset?

Direkt ur flaskan, lagom kyld, skummar musten väldigt mycket. När den väl hamnar i glaset är den därför redan lite avslagen, vilket i och för sig passar mig bra. Smaken är bra och nyanserad, men den känns inte lika intensiv som Zeunerts. Den känns mjuk och god, och om den inte kostade dubbelt så mycket skulle jag kanske hellre köpa den. Men just nu är Zeunerts fortfarande bäst.

Det här inlägget postades i Mat och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Meddela mig om nya kommentarer. Du kan också prenumerera utan att kommentera.