Himlavalvets Inbyggare: Linda och Valentins galaktiska lexikon

Så kan jag äntligen sluta gräma mig över den där dagen en sommar i mitten av nittiotalet, då jag hittade ”Folk og fæ i himmelrummet” i en dansk bokhandel men valde att inte köpa den eftersom den, helt oväntat, var översatt till danska. Jag hoppades istället på en svensk version men det skulle visa sig att den aldrig dök upp. Förrän nu, då.

lindavalentin_hi_01

Himlavalvets Inbyggare är den svenska översättningen av Les habitants du ciel, som är en faktabok om det universum som Linda och Valentin befinner sig i. Den släpptes ursprungligen 1993, men någonstans på vägen måste den ha fått en uppdaterad utgåva. Den täcker nämligen in händelserna i de sista böckerna (som alltså kom 2010). Som faktabok är det en salig blandning av platser, varelser, raser och karaktärer från hela berättelsen. Den är relativt heltäckande men de flesta företeelserna får bara en kort avhandling.

Lite mer utrymme får exempelvis shingouzerna, som beskrivs i mycket mer detalj än vi någonsin fått veta i serien. Även glapum’tianerna (representerade av Ralf i Hypsis Blixtar) har en hel del intressant material. Och den stora rymdstaden Point Central har flera uppslag som beskriver lite mer än vad som framgår annars. Det finns också en liten intern serie som kompletterar faktatexterna.

lindavalentin_hi_02

På det hela taget är det här en intressant bok för riktiga Linda och Valentin-fans, men fullständigt överflödig för alla andra. Förutom en hel del världsbygge och givetvis en massa riktigt tjusiga bilder av Mezieres, så bidrar den inte med så mycket. Även om den ursprungliga boken var tjockare än ett vanligt seriealbum så är också den här utgåvan tunnare än samlingarna.

Så var det värt tjugotre års väntan? Nej, det vore nog en överdrift. Men det är ett kul komplement till serien som helhet.

Lämna ett svar